Spondiloza cervicală (osteoartrita cervicală) este o afecțiune foarte des întâlnită, cu o incidență crescută la persoanele în vârstă și la cele care au un stil de viață sedentar. Se caracterizează printr-o degenerescență a coloanei vertebrale în cadrul căreia apar modificări la nivelul articulațiilor dintre vertebre, la nivelul formei vertebrelor și, prin evoluție, se pot forma ciocuri la nivelul coloanei gâtului, numite osteofite. De asemenea, se pot îngusta și spațiile de ieșire a nervilor paravertebrali, precum și canalul medular.
Coloana nu are doar rolul de a susține trunchiul și capul, cu este și o armură de protecție pentru sistemul nervos periferic, pentru „măduva spinării”. De la nivelul măduvei se desprind, pe o parte și pe alta, nervii paravertebrali, câte o pereche pentru aproape fiecare vertebră.
Nervii paravertebrali de la nivelul gâtului pot fi afectați de spondiloza cervicală prin iritare sau prin compresiune, când orificiul osos prin care aceștia străbat coloana vertebrală se îngustează.
Acești nervi sunt destinați gâtului, capului, brațelor, degetelor, spatelui și, într-o oarecare măsură, organelor din cavitatea toracică. Acesta este motivul pentru care simptomele spondilozei cervicale nu se restrâng doar la nivelul gâtului, cu merg până la brațe și degete.
Un alt lucru important de știut este că doar prin coloana cervicală urcă două vase arteriale care pătrund în craniu pe la nivelul cefei și vascularizează zona posterioară a capului unde se află diverși centrii nervoși. Astfel se explică motivul pentru care persoanele cu spondiloză cervicală sau cu alte afecțiuni ale coloanei de la nivelul gâtului pot prezenta amețeli, tulburări de vedere, migrene sau dureri de cap, dureri la nivelul ochilor sau chiar apariția unor sunete în urechi.
Spondiloză cervicală – Cauze
De regulă, această afecțiune este favorizată de înaintarea în vârstă și afectează mai ales persoanele sedentare și cele care adoptă o postură inadecvată. O persoană care face mișcări corecte sau chiar terapie prin mișcare va putea preveni sau întârzia spondiloza cervicală.
Alte cauze: osteoporoza, obezitatea, intervenții chirurgicale la nivelul coloanei cervicale, leziuni la nivelul coloanei cervicale sau accidente, artrita severă, predispoziție genetică.
Spondiloză cervicală – Manifestări, simptome
- dureri la nivelul cefei și gâtului
- dureri de cap, migrene
- dureri care iradiază în umăr sau în braț, pacientul poate simți și furnicături în brațul respectiv
- contracturi ale mușchilor gâtului, acompaniate de dureri la mișcările stânga-dreapta ale capului
- trezirea cu gâtul înțepenit
- amețeală după ce pacientul s-a uitat mai mult timp în sus
- sunete în urechi ca un șuier prelungit și constant sau pocnituri
- stângăcie în manipularea obiectelor
- scăderea puterii de strângere a mâinii, mai ales în cazul în care este presat un nerv
Diagnostic
Medicul va începe consultarea prin a discuta cu pacientul, după care va cere anumite mișcări de cap sau o strângere de mână pentru a evalua puterea de strângere. De asemenea, poate cere și anumite mișcări de brațe iar în urma informațiilor acumulate, dacă există o suspiciune de spondiloză cervicală, medicul va cere investigații precum:
- RMN la coloana cervicală
- radiografie la coloana cervicală
- CT la coloana cervicală
- mielogramă (folosește raze X și o substanță de contrast)
- electromiogramă
- test de conductibilitate nervoasă
Tratament
În cazul în care spondiloza cervicală nu este foarte gravă și nu necesită intervenție chirurgicală, terapia prin mișcare și gimnastica medicală sunt de mare ajutor. De asemenea, se recomandă consultarea medicului despre mișcările care trebuie evitate în funcție de particularitatea afectării coloanei cervicale.
În cazul în care durerile persistă, medicul poate recomanda: antiinflamatoare, analgetice, acetaminofen, infecții cu steroizi, miorelaxante și anticonvulsivante.
Tratamentul chirurgical se recomandă în cazul în care se dorește înlăturarea unui osteofit sau mărirea canalelor nervilor paravertebrali sau a spațiului destinat măduvei.