Arsurile sunt printre cele mai frecvente accidente casnice, atât în rândul adulților cât și al copiilor, arată statisticile Unităților de Primiri Urgențe.
Agentul cauzator poate fi:
- lichidul fierbinte (apă sau ulei, de exemplu)
- suprafețe fierbinți (precum cuptoare, fiare de călcat, plite)
- substanțe chimice
- vapori fierbinți
Dacă ți s-a întâmplat vreodată să fii victima unei arsuri (chiar și minore), sigur ai trecut prin acel moment de panică în care nu ai știut ce să faci. În funcție de agentul care a provocat cauza, există mai multe moduri în care poți acționa.
În funcție de agenții care produc arsurile, acestea se împart în următoarele categorii: chimice, termice și electrice.
În funcție de profunzime și de evoluție, arsurile se împart în 4 grade:
Arsuri de Gradul 1
Sunt cele mai puțin grave, fiind superficiale. Zona arsă se înroșește, apare usturimea și o creștere a temperaturii locale. Primul ajutor constă în răcirea imediată a zonei arse, sub jet de apă rece (timp de 20 de minute). Arsurile ușoare de acest grad nu se pansează.
Arsuri de Gradul 2
Semnelor de la Gradul 1 li se mai adaugă și apariția unor vezicule cu lichid clar, veziculele fiind și dureroase. Se intervine tot cu apă rece (scufundarea zonei arse) iar veziculele cu lichid nu se sparg dacă sunt mici, pentru că se vor remite de la sine.
Dacă veziculele sunt mari, trebuie puncționate cu un ac steril pentru evacuarea lichidului. Această manevră va fi efectuată de personal calificat iar scopul este reducerea posibilității desprinderii accidentale și, implicit, expunerii tegumentului la riscul de suprainfectare.
Pe arsurile de Gradul 2 se aplică un pansament steril, eventual și o fașă.
Arsuri de Gradul 3 și Gradul 4
La arsurile de Gradul 3, veziculele conțin un lichid roșu, sanguinolent. Aceste arsuri sunt mai grave decât cele de Gradul 2.
La arsurile de Gradul 4, toate straturile pielii sunt distruse și pot fi afectate planurile profunde: mușchii, vasele de sânge, nervii sau chiar și osul. Din cauza afectării nervilor, arsurile de acest grad pot să nu cauzeze dureri. De asemenea, aceste arsuri nu se regenerează iar vindecarea este posibilă doar prin tratament chirurgical.
Arsuri în funcție de agentul cauzator – Ce trebuie făcut
Arsuri prin substanțe chimice
În cazul arsurilor provocate în urma contactului cu substanțe chimice, hainele îmbibate cu respectiva substanță se vor îndepărta urgent pentru a limita contactul acesteia cu pielea. Suprafața afectată va fi spălată cu jet de apă timp de 30 de minute.
Arsuri prin flacără
În cazul arsurilor prin flacără, nu se va încerca scoaterea hainelor de pe victimă dacă acestea sunt lipite de piele. Se va stropi cu apă rece sau se vor aplica comprese cu apă rece pe zonele afectate, până la sosirea ambulanței sau până victima ajunge la spital.
Arsuri prin electrocutare
Datorită faptului că modul de producere al arsurilor electrice este diferit, abordarea lor este, de asemenea, diferită. Aceste arsuri sunt grave pentru că provoacă și leziuni la locul de intrare și ieșire, dar și leziuni profunde ale organelor, chiar stop cardiac. Indiferent de gravitatea arsurii electrice, victima va fi transportată la spital.
Înainte de a atinge victima, se oprește sursa de curent electric sau se îndepărtează cablul cu un obiect nemetalic, sau folosind mănuși de cauciuc.
Arsuri casnice – Recomandări
Atunci când se acordă primul ajutor în caz de arsuri, nu se folosesc produse alimentare precum ulei, unt, miere, albuș de ou, făină sau iaurt. Nu se folosesc nici pudre, plasturi, unguente, rivanol sau apă oxigenată.
Se va folosi doar apă rece! Important: apă rece și nu gheață! Gheața poate cauza distrugeri la nivelul țesuturilor și poate înrăutăți și mai mult lucrurile.
Este bine să avem în casă o trusă de prim ajutor care să conțină diverse dispozitive și diverse produse de uz medical precum: fașă de tifon sau bandaj autoadeziv, analgezice (ibuprofen și paracetamol), comprese sterile, spray contra arsurilor și gel calmant pentru arsuri.