Mesteacănul, originar din Siberia, crește și la noi în zonele de câmpii și dealuri. Este denumit și arborele vieții iar seva este cunoscută pentru capacitățile sale deosebite, testate de-a lungul anilor prin numeroase studii medicale. Seva concentrează toate substanțele nutritive necesare creșterii arborelui: fructoza, glucoza, vitamina C, aminoacizi, minerale precum mangan, zinc, sodiu, fier, magneziu și calciu. Acești nutrienți se găsesc în proporții optime și se asimilează cu ușurință de către organismul uman. Seva se poate procura de la plafar.
Seva de mesteacăn este un tonic fizic și psihic excelent: Pentru efecte benefice adulților se recomandă 2 ml de 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 3-4 săptămâni. Copiilor peste 10 ani se recomandă 1 ml de 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 3-4 săptămâni.
Este un remediu împotriva cancerului: Multe studii au confirmat efectele antitumorale ale mesteacănului, în special ale sevei și ale scoarței. Acidul betulinic, care se găsește în cantități mari în mesteacăn (mai ales primăvara), are efect citostatic asupra celulelor maligne din formațiunile tumorale de pe sistemul nervos, mai ales la copii. Mai mult, în ultima vreme s-au obținut rezultate pozitive și în cancerul ovarian, pulmonar și mamar.
Mesteacănul conține principii active care au acțiune diuretică, antibacteriană și antiinflamatoare, astfel se poate utiliza în tratarea sau prevenirea cistitei. Se recomandă câte 1 L pe zi timp de 2-3 săptămâni.
Pentru a combate reumatismul, se recomandă câte 1 L pe zi, timp de 3 săptămâni și pentru a intensifica efectul se pot aplic a și cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn.
În bolile de ficat se recomandă câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de minim 3 ori pe zi.
Pentru a remedia părul gras, se întinde seva pe păr înainte de spălare. Se aplică de 5-6 ori la 2-3 zile pentru efecte vizibile: păr mai sănătos, mai rezistent și mai strălucitor.
În caz de litiază renală și colici renale, se beau până la 600 ml de sevă proaspătă de mesteacăn între orele 8-12 dimineața, în cure de minim 5 zile. Are efecte excepționale de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activității rinichilor și a diurezei.
În caz de intoxicații cronice, se recomandă o cură de 1 săptămână în care se bea 500 ml de sevă pe zi, dimineața pe stomacul gol. Această cură se recomandă la început de primăvară celor care suferă de gută, diverse dermatoze, reumatism sau colită de putrefacție.
Ca adjuvant pentru creșterea părului, după spălarea părului cu șampon se face o clătire dublată de un masaj la rădăcină cu sevă proaspătă de mesteacăn ( cam 10 minute). Ulterior, părul se mai clătește o dată cu apă curată.
Pentru a combate guta, se recomandă o cură pe bază de mesteacăn timp de 3 săptămâni în care se consumă câte 1 L pe zi. Efectele antireumatice ale sevei sunt amplificate prin aplicarea externă de cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn pe articulațiile afectate. Același tratament se recomandă și pentru a trata cu succes guta.
Pentru a elimina pietrele la rinichi, se recomandă o cură de 20 de zile cu sevă de mesteacăn. În prima zi se consumă 500 ml, în a doua zi 600 ml, până se ajunge la a cincea zi în care se consumă 1 L. Se continuă cu 1 L pe zi timp de 10 zile după care cantitatea scade treptat, cu câte 100 ml pe zi. În ultima zi de cură se consumă 500 ml.
Pentru psoriazis, pe leziunile produse pe piele se aplică comprese cu sevă de mesteacăn care se țin timp de 1 oră. În paralel, se recomandă o cură internă cu câte 1 L de sevă pe zi.
Pentru a purifica organismul în caz de obezitate, se recomandă consumul intern de sevă, asociat cu o dietă săracă în carne, dulciuri și grăsimi. Elimină apa în exces din organism, ajută la scăderea accelerată în greutate și nu pune în pericol sănătatea.
Cum se obține această seva miraculoasă?
Seva se colectează în lunile martie și aprilie, când copacul revine la viață. Se obține prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trunchiului său sau a unor ramuri tinere și viguroase din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust dulce-acrișor. Această operațiune se face numai cu mestecenii maturi. După colectarea a 250-500 ml de sevă, se unge imediat orificiul cu rășină pentru a opri sângerarea și pentru a nu afecta vitalitatea copacului. Seva se strecoară printr-un tifon.
Seva se consumă, pe cât posibil, imediat după recoltare, în stare proaspătă și cât încă enzimele, vitaminele și celelalte substanțe organice complexe nu sunt oxidate. Se recomandă 500 ml-1L pe zi pentru adulți și 200-500 ml pe zi pentru copiii între 8-12 ani. În cazul copiilor între 4-8 ani, sunt suficienți 100-300 ml de pe zi. Durata curei nu este condiționată decât de perioada în care seva e secretată de copac.