Atacul de panică necesită un diagnostic diferențial în urma unor analize complexe și nu este o afecțiune simplă. Tratamentul este de durată și este multidisciplinar.
Ce este atacul de panică? Este un răspuns exagerat al corpului la stres sau la frică și se poate produce atât ziua, cât și noaptea, la orice oră.
Cum se manifestă?
Atacul de panică se prezintă fie cu călduri, fie cu senzația de frig. Este însoțită și de transpirații și o stare de leșin. Dacă treci printr-un astfel de atac, simți o neliniște enormă și ai sentimentul că în orice clipă se va întâmpla ceva îngrozitor, cu toate că nu ai niciun motiv. Inima bate foarte repede, amețești, tremuri, ți-e greață și picioarele ți se înmoaie. Te doare în capul pieptului, ai senzația că nu mai poți respira pentru că simți un nod în gât, te copleșește teama unui posibil infarct sau teama de moarte.
Atacurile de panică durează între 5-20 de minute, primele 10 fiind apogeul și momentul în care simptomele se află cea mai mare intensitate.
Atacurile de panică – Factori care pot duce la declanșarea lor
- Stresul major
- Consumul de alcool, nicotină, cofeină
- Moștenirea genetică
- Temperamentul mai sensibil, mai predispus la emoții negative
- Afecțiuni de natură psihică și comportamentală (stres posttraumatic, depresie)
- Modificări în funcționarea creierului
Este normal ca orice om, de-a lungul vieții, să aibă 1-2 atacuri de panică, mai ales când trece printr-o situație stresantă. Problema apare atunci când aceste atacuri de panică sunt dese și persoana trăiește cu o frică permanentă că în orice moment îl va lovi unul. În aceste cazuri, nu mai vorbim de atacuri de panică, ci de o tulburare de panică.
Cum se pot controla atacurile de panică?
Închide ochii
Dacă atacul de panică te lovește într-un mediu cu ritm rapid cu mulți stimuli (pe stradă, de exemplu), închide ochii pentru că acesta îți poate alimenta atacul. Închizându-ți ochii, îți va fi mai ușor să te concentrezi asupra respirației.
Concentrează-te pe respirație
Am menționat mai sus concentrarea asupra respirației pentru că dacă o vei putea controla, ai mari șanse să reduci simptomele din timpul atacului și să eviți hiperventilarea. Inspiră profund timp de 4 secunde, umple-ți pieptul și burta cu aer. Ține aerul 1 secundă după care expiră timp de alte 4 secunde.
Repetă o mantră în gând
Repetă în gând: o să treacă, sunt bine! Atacul de panică va începe să dispară. Nu contează ce spui, este doar un exemplu, poți spune ce vrei tu.
Focalizează un obiect
Există persoane cărora le este mai util să-și concentreze atenția asupra unui obiect decât să închidă ochii. Alege un obiect la vedere și observă-l în mod conștient: culoarea, dimensiunea, forma etc. Descrie mental obiectul, concentrându-te cu toată energia asupra lui. Simptomele se vor diminua.
Respiră într-o pungă de hârtie
Întrucât atacul de panică este caracterizat de hiperventilație, a respira într-o pungă de hârtie (și nu unul de plastic!) este folositor pentru echilibrarea acesteia. Atunci când hiperventilezi, nivelul oxigenului din sânge scade și se reduce fluxul de sânge oxigenat spre creier.
Atenție! Respirația în punga de hârtie trebuie să fie făcută corect: punga va acoperi nasul și gura și efectua între 6-12 respirații. Nici mai mult, nici mai puțin. După ce faci o pauză, luând punga de pe față, mai poți repeta.
Nu se recomandă persoanelor care suferă de afecțiuni pulmonare, astm sau afecțiuni cardiace!