Organismul nostru are nevoie de minerale, vitamine, carbohidrați și colesterol pentru a funcționa așa cum trebuie. Când colesterolul este la valoarea normală, are grijă de o multitudine de procese biochimice vitale:
- Formarea conexiunilor neuronale
- Îmbunătățirea și reglarea sistemului imunitar
- Asigură că celulele din organism metabolizează și produc energie
- Protejează sistemul cardiovascular
- Protejează musculatura
- Producerea bilei
Ce este, de fapt, colesterolul?
Colesterolul este o substanță care intră în compoziția membranelor care înconjoară și protejează atât ficatul, măduva spinării cât și creierul și alte țesuturi.
Ficatul este cel care sintetizează cea mai mare parte a colesterolului, iar ce mai rămâne se așează pe pereții vaselor de sânge și cauzează diverse boli / afecțiuni.
Colesterolul bun vs. colesterolul rău
Colesterolul rău, LDL, este cel care se depozitează pe pereții arterelor și astfel le îngustează, ceea ce poate duce la ateroscleroză. Colesterolul bun, HDL, se străduiește să scape de ce e în exces.
Corpul nostru produce în mod natural toată cantitatea de colesterol LDL de care are nevoie, iar un stil de viață nesănătos îl va face să producă mai mult decât este nevoie.
Nivelurile de colesterol LDL sunt afectate negativ de:
- Dieta necorespunzătoare
- Greutatea corporală mare
- Lipsa activității fizice
- Fumatul (sau expunerea la fumul de țigară)
- Ereditatea
Colesterolul LDL – Când încep problemele?
Problemele încep cu acumularea de colesterol LDL în tunica internă a vaselor de sânge și cu formarea plăcilor de aterom. În timp, aceste plăci atrag tot mai multe și mai multe grăsimi care îngustează din ce în ce mai mult vasele de sânge, le calcifiază și le fac să-și piardă elasticitatea. Ce urmează?
Scade aportul de sânge din țesuturi și apar suferințele de tip ischemic, precum și bolile grave cardiovasculare: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, infarct, ateroscleroză, boală arterială periferică și accident vascular cerebral. Mai mult, nivelul crescut de colesterol duce și la apariția diabetului de tip 2.
În cazul în care nivelul colesterolului în sânge este ridicat, trebuie să-ți schimbi toate obiceiurile care te-au adus la acest punct: cele alimentare și cele legate de fumat și de mișcare.
Chiar și schimbările moderate la început contează mult în prevenirea apariției problemelor medicale grave, dar dacă modificările nu reduc suficient acest risc, medicul va veni în ajutor cu un tratament.
Alimente recomandate și alimente de evitat
Alimentele care ajută la reducerea nivelului de colesterol:
- Peștele gras (dar nu prăjit!)
- Avocado
- Fructe (mere, căpșuni, struguri, citrice)
- Uleiul de măsline extravirgin
- Cerealele integrale (orz, ovăz)
- Produsele din soia
- Leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea)
- Cacao, ciocolată neagră
- Usturoi
- Migdalele, nucile
- Ceaiul verde, negru și ceaiul alb
- Legumele cu frunze verzi
- Ouăle
- Creveți, sardine
- Organele (rinichi, inimă, ficat)
- Brânza
Alimente de evitat
- Prăjituri
- Carne grasă de porc, vită, miel
- Alimente prăjite
- Carne procesată (salamuri, cârnați, crenvurști)
- Înghețată
- Untură