Rinichii sunt responsabili pentru curățarea sângelui și pentru asigurarea funcționării optime a organelor din corpului tău, motiv pentru care necesită îngrijire specială, mai ales pe măsură ce îmbătrânești, deoarece funcția lor scade dramatic odată cu trecerea anilor.
Am alcătuit o listă de alimente care pot dăuna rinichilor tăi
1. Alimentele bogate în proteine
Acele proteine vitale pentru repararea și regenerarea celulelor corpului tău pot dăuna rinichilor pe măsură ce îmbătrânești. Avem cu toții nevoie de o anumită cantitate de proteine în dieta noastră, dar prea multă proteină poate reprezenta un pericol grav pentru rinichii tăi.
Potrivit studiilor, consumul excesiv (pe termen lung) de proteine poate provoca probleme renale și poate duce la o scădere semnificativă a funcției lor. Dietele bogate în proteine sunt celebre pentru declanșarea hiperfiltrării glomerulare, o afecțiune în care rata de filtrare a rinichilor crește, iar tu începi să ai nevoia să urinezi mai des.
Deși proteina este adesea recomandată pentru pierderea în greutate și este folosită pentru a ajuta la tratarea diabetului de tip 2, trebuie să fii conștient că prea mult din orice îți poate face rău.
2. Sarea
Dacă consumul de sare depășește o anumită cantitate, rinichii tăi vor avea probleme cu eliminarea sării din sistemul tău. Rinichii deteriorați pot duce la acumularea de toxine care pot dăuna altor organe vitale și pot duce la alte tulburări de sănătate.
Dietele bogate în sodiu sunt legate de pietrele la rinichi: cercetările sugerează că reducerea aportului de sare poate reduce semnificativ șansele de a dezvolta pietre la rinichi.
3. Electroliții
Pe măsură ce îmbătrânești și funcția renală suferă un declin, există o mare posibilitate ca rinichii tăi să nu poată menține un echilibru adecvat al electroliților. Cu alte cuvinte, nivelurile ridicate de potasiu și fosfor se vor acumula în corpul tău și pot cauza probleme cardiovasculare sau chiar deces la cei cu probleme renale.
Nivelurile ridicate de potasiu au fost legate de creșterea riscului de mortalitate din cauza afecțiunilor cardiace și a bolii renale de stadiu final la pacienții cu sau fără boală renală cronică.
Consumul suficient de lichide te poate ajuta să reduci și să menții un nivel optim de electroliți.
4. Dulciurile
Deși zahărul este necesar pentru producerea de energie, consumul excesiv poate dăuna sănătății rinichilor tăi, mai ales dacă ai un istoric de niveluri ridicate de zahăr din sânge.
Diabetul tip 1 și tip 2 se manifestă adesea sub forma nefropatiei diabetice la indivizii afectați. Nefropatia reprezintă deteriorarea funcției renale, iar nefropatia diabetică este un termen folosit pentru afectarea renală indusă de diabet (cauza principală a insuficienței renale în stadiu final, cel mai grav stadiu al bolii renale).
Rinichii nu sunt singura zonă țintă a alimentelor bogate în zahăr. Acestea pot amenința grav și inima, creierul și alte organe vitale. Principalul pericol provine de la zaharurile adăugate, găsite în băuturi răcoritoare, cereale pentru micul dejun, deserturi, sosuri, conserve, vafe, chifle, clătite și gemuri.