Monturile sunt umflăturile dure și tari de la baza degetului mare al piciorului. Nu este vorba de un os crescut în acel loc și nu este vorba nici de o bătătură sau de o depunere de calciu.
Acea proeminență este chiar articulația degetului mare care a fost forțată să se deplaseze și să iasă în afara aliniamentului, ca urmare a înclinației osului degetului mare către cel alăturat. Monturile sunt o deformare a degetului mare care apare mai ales la femei. Este posibil să se producă și la degetul mic, dar astfel de cazuri sunt mai rare.
Cu toate că vedem picioare deformate de monturi mai ales la persoanele în vârstă, nu înseamnă că predispoziția este mai mare la seniori. Monturile pot începe a se forma la orice vârstă, chiar și la pubertate, doar că nu sunt observabile cu ochiul liber de la debut.
Deformarea nu este una bruscă, este una progresivă și poate dura chiar și 20 de ani până montul devine evident. Acest lucru este bine, în sensul în care putem lua măsuri din timp (la radiografii de pot observa). Printre semnele timpurii menționăm durerea în timpul mersului, umflături la nivelul degetului, înclinația acestuia spre degetul alăturat sau bătături, calusuri care apar des la baza lui în exterior.
Care sunt cauzele monturilor?
- predispoziție moștenită (de la părinți sau bunici), moștenirea unei structuri sau anatomii a piciorului care favorizează deformarea
- te-ai născut cu o deformație congenitală a piciorului (cu degetele în ciocan, picior în var equin, picior excavat sau cu platfus)
- influența hormonilor asupra ligamentelor
- suferi de o boală inflamatorie (artrită reumatoidă, de exemplu)
- kilogramele în plus care pun o presiune mai mare pe picior și anatomia acestuia suferă, se deformează
- traumatism la picior
- unele profesii (balerine, dansatoare)
Cum am mai spus, evoluția monturilor este progresivă, așa că nu vor dispărea ca prin farmec. Din contră, cu trecerea timpului se vor înrăutăți. Tindem să nu acordăm mare importanță monturilor, însă dacă rămân netratate vor deveni din ce în ce mai dureroase și pot apărea chiar și ulcerațiile, infecția osoasă, artrozarea articulației și chiar pierderea definitivă a mobilității. De asemenea, durerea din picior va sili adoptarea unei poziții incorecte, ceea ce are consecințe negative asupra coloanei vertebrale și cauzează dureri de spate.
Din radiografie, ortopedul va putea vedea cât de mare și cât de gravă este deformarea și ce modificări structurale au avut loc. În funcție de aceste lucruri, se vor discuta opțiunile terapeutice.
În cazul în care deformarea este încă minoră și scopul este încetinirea progresiei împreună cu ameliorarea durerii, se vor lua măsuri în ceea ce privește încălțămintea. Se recomandă încălțămintea comodă, tip sport de exemplu, cu talpă fermă și care ține călcâiul bine fixat și degetele neînghesuite în vârf.
Pentru a reduce durerea, poți lua antiinflamatoare și poți aplica local gel de aloe vera, comprese cu gheață sau ceai de mușețel, unguent cu gălbenele.
Notă: aceste lucruri nu duc la vindecare, doar ameliorează simptomele neplăcute.