Vorbim astăzi despre un subiect delicat, și anume hemoroizii. Sunt niște dilatații de tip varicos ale venelor anorectale, care sunt normale anatomic până la un punct.
Cu alte cuvinte, aceste dilatații le avem cu toții și se numesc hemoroizi fiziologici, asigură etanșeitatea închiderii orificiului și canalului anal. Dilatațiile devin o problemă (hemoroizii devin deranjanți) atunci când asupra pereților venelor acționează factori care le modifică structura.
În aceste cazuri, circulația sanguină din zonă se perturbă și, în principal, se produce o stagnare a sângelui care accentuează dilatațiile și poate favoriza sângerările.
Hemoroizi – 4 feluri
- interni
- externi
- micști
- prolabați
Hemoroizii prolabați stau mai sus pe „conductă” și coboară doar odată cu defecația, după care se întorc la loc de bunăvoie sau cu un pic de ajutor.
Atunci când boala hemoroidală nu este foarte avansată (nu există sângerări), de multe ori inflamația și durerea ușoară se pot ameliora câtorva metode și produse naturiste sau farmaceutice. Dacă există disconfort, putem apela la analgezice orale.
Atunci când hemoroizii își fac de cap, statul în poziția de șezut nu este cel mai plăcut, putem folosi o pernă medicinală specială pentru ei, ca să eliminăm presiunea din zona anală și ca să diminuăm durerea.
Tratamentele topice sunt o altă variantă la care putem apela: unguente, geluri, creme sau supozitoare care conțin Hidrocortizon, comprese îmbibate cu un analgezic care se aplică local. De asemenea, plasând o pungă mică cu gheață pe zona anală putem reduce durerea și inflamația.
Sugestii de tratamente naturiste
Înainte de a vorbi despre aceste tratamente naturiste, dorim să subliniem faptul că acestea pot, eventual, potența tratamentele medicamentoase însă nu le pot înlocui niciodată.
Băile de șezut
Băile de șezut în care se folosesc plante medicinale sunt foarte populare în ameliorarea simptomelor bolii hemoroidale. Atât pentru băile de șezut, cât și pentru spălăturile interne (clisme) se folosesc cu precădere gălbenelele.
Se pune 1 lingură de gălbenele într-o jumătate de litru de apă fierbinte (infuzia se folosește după ce se mai răcește). La fel de eficient este și unguentul cu gălbenele.
În afară de gălbenele, se poate folosi și mușețelul: două mâini bune de flori de mușețel în 2 litri de apă clocotită se lasă la infuzat 5 minute, după care se strecoară și se adaugă în cada cu apă caldă (apa din cadă să fie cât să ajungă până la șale și se stă întins 20 de minute). După baie, nu ne ștergem cu prosopul ci luăm un halat de baie pe noi și stăm învelit în pat măcar 1 oră.
Sunt bune și băile de șezut cu ceai de coada șoricelului: 100 de grame de plantă uscată la 5 L de apă, se lasă la macerat de dimineață până seara. Încălzim, punem în cadă și procedăm la fel ca la mușețel.
Alte plante care se pot folosi pentru băi de șezut: ienupărul boabe, coaja de stejar și traista ciobanului.
De asemenea, fitoterapeuții recomandă și clismele cu ceai de nalbă în boala hemoroidală: peste 2 mâini de frunze și flori se toarnă 2 litri de apă fierbinte și se lasă să se răcorească; se strecoară și se folosește.
Aplicarea de comprese
Compresele cu decoct din fructe de afin ajută și ele în caz de boală hemoroidală. Coada șoricelului are efect hemostatic (oprește hemoragiile) și astfel este utilă în hemoroizii care sau sângerări (se folosește planta proaspătă!).
Planta se spală bine, se zdrobește pe un tocător cu sucitorul până devine un terci. Se aplică ca atare sau se pune pe un pansament și se folosește ca și compresă.
Ceaiuri
Ceai de cerențel
Se recomandă 2 căni pe zi și se prepară din 1 linguriță de frunze și flori la 1 cană de apă fierbinte. Se lasă 2-3 minute, se strecoară și se bea.
Ceai de pelinaș
O linguriță de plantă la 1 cană cu apă. Se strecoară după jumătate de minut și se consumă câte 3 căni pe zi.
Ceai de traista ciobanului
Se recomandă 2 căni pe zi în cazul hemoroizilor care sângerează. După ce nu mai sângerează, se poate consuma preventiv, câte 1 ceașcă pe zi.
Ceai de rostopască
O linguriță de plantă la 1 cană cu apă fierbinte, se lasă jumătate de minut. Se ia câte 1 lingură înainte de masă.
În afară de remediile de mai sus, există și 3 lucruri extrem de importante care ne pot ajuta să evităm complicațiile problemelor cu hemoroizi:
1. Dieta
Dacă avem hemoroizi, trebuie să avem mare grijă să nu ne constipăm. În caz contrar, încordarea și presiunea care se creează agravează simptomele. Se recomandă o dietă bogată în legume și fructe, cereale și alimente bogate în fier, un aport suficient de lichide, mai ales apă.
2. Mișcarea
Chiar și 20-30 de minute de mers zilnic ajută la stimularea funcției intestinale.
3. Mersul la baie
Trebuie să mergem la baie imediat când sunt semne. Nu așteptăm!
Tratamente medicale pentru hemoroizi
Dacă ajungem pe mâna medicului, acesta va avea mai multe propuneri:
- extirpare chirurgicală
- ligaturare cu benzi elastice (ca să se usuce și să cadă)
- coagulare în infraroșu
- capsare (mai ales pentru hemoroizii interni)
- injectarea cu o soluție care îi reduce în dimensiuni și îi cicatrizează (scleroterapie)