Ne ferim de el cand stim ca urmeaza sa participam la o intalnire in urma careia vrem sa lasam o impresie buna. Si asta din pricina mirosului neplacut al respiratiei care se mentine cateva ore dupa ce il consumam.
Vorbim de usturoi, un aliment pe care alteori il evitam din pricina sensibilitatii pe care o putem avea la stomac; arsenicul, care se gaseste in cantitati infime in miezul sau, este cel ce poate da arsurile gastrice bine cunoscute.
Multi dintre noi au auzit ca usturoiul face bine la sanatate, dar stiai ca are atat de multe proprietati terapeutice si nutritive incat nu exageram daca il numim aliment miraculos? Iata cateva beneficii ale consumului de usturoi:
1. Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut sub forma de aliment pur. In prezenta sucului sau, germenii de raceli, gripe si viroze au sanse minime de supravietuire. Combate infectiile, degajeaza sinusurile, bronhiile siplamanii.
Un miligram de usturoi are aceeasi putere ca douazeci si cinci de unitati de penicilina.
2. Este eficient impotriva streptococilor.
Streptococii care cauzeaza scarlatina, difteria, inflamarea invelisului inimii (febra reumatica) sunt distrusi de usturoi. In usturoi s-au gasit multe substante importante. Germaniul nutritiv, cu efect anticancerigen dovedit, face parte dintre ele.
De fapt, usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de germaniu si seleniu organic (vital in prevenirea bolilor de inima si a multor forme de cancer). Usturoiul contine substanta ajoena care „dilueaza” sangele, astfel prevenind cheagurile potential periculoase.
Usturoiul are peste o suta de compusi ai sulfului cunoscuti. Acesti compusi ajuta la reducerea tensiunii si a nivelului de zahar din sange, alunga astmul sibronsita, imbunatatesc circulatia si functiile inimii, previn cancerul si ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele periculoase.
3. Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea bolilor arteriale.
Testele medicale au aratat ca radacina cu aroma intepatoare are „o actiune protectoare foarte semnificativa” in limitarea efectelor coagularii sangelui cu nivel mare de colesterol.
4. Coboara tensiunea arteriala crescuta.
Se spune ca sute de medici au gasit usturoiul ca fiind cel mai sigur si mai de nadejde mod de a combate hipertensiunea.
Nimeni nu stie exact din ce cauza. Unii doctori cred ca usturoiul dilata (deschide) arterele, scazand presiunea. Altii citeaza puterea sa de a inlatura infectiile de diverse feluri si, prin urmare, de a reduce tensiunea crescuta. Totusi, e clar ca tensiunea scade.
5. Usturoiul este un aliment adjuvant in diabet.
Usturoiul nu vindeca diabetul si nu trebuie folosit fara permisiunea medicului. Dar dovezile arata ca poate fi un mod util de a scadea glicemia si, astfel, de a controla boala.
6. Usturoiul reintinereste ficatul.
Principala valoare a usturoiului in tulburarile hepatice consta in puterea sa de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine si, astfel, de a ajuta ficatul sa se odihneasca. Este un stimulent dovedit al sucurilor gastrice si ajuta la stimularea si intensificarea fluxului sanguin prin ficat.
Daca usturoiul nu e tolerat, cauza e o deficienta a organelor digestive – mai ales a ficatului. Un stomac sau un ficat in stare buna nu se va revolta niciodata impotriva unui element atat de natural si benefic ca usturoiul.