Glanda tiroidă are un rol foarte important, acela de a produce hormonii care reglează procesele metabolice din organism. Dacă în corp există o anumită deficiență de nutrienți, acest lucru poate avea un impact negativ asupra muncii tiroidei.
Hipotiroidismul este un deficit pe termen lung al hormonilor tiroidieni și este o boală care nu se poate vindeca însă se poate controla. Pentru a controla eficient acest proces, sunt necesare atât pastilele cât și anumite alimente.
Ton
Nivelul anticorpilor care luptă împotriva hormonilor crește la persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D și astfel se deteriorează starea generală de sănătate. Anticorpii atacă sistemul imunitar și țesuturile glandei tiroide și cauzează inflamații. O singură porție de ton conține doza zilnică necesară de vitamina D și ar trebui inclusă în dietă. De asemenea, se recomandă introducerea ouălor de țară în dietă.
Sardine
Sardinele conțin acizi grași Omega-3 care au rolul de a întări sistemul imunitar și de a reduce inflamația.
Fasole albă
Hormonul tiroidian este influențat de deficitul de fier. O porție de fasole albă conține în jur de 8 mg de fier iar pentru a optimiza absorbția acestui mineral se recomandă introducerea surselor suplimentare de vitamina C în dietă. De asemenea, este important de știut că fierul este slab combinat cu medicamente concepute pentru a trata glanda tiroidă astfel că nu se iau în timpul consumării leguminoaselor. Aportul zilnic optim de fier este de 18 mg pentru adulți și de 8 mg pentru persoanele peste 50 de ani.
Ceapă
Ceapa are capacitatea de a susține funcția tiroidiană și de a întări sistemul imunitar.
Mere, prune, pere
Aceste fructe au un conținut bogat de fibre de gelatină și de pectină și favorizează eliminarea metalelor grele din organism. Aceste metale grele se acumulează cel mai adesea din cauza hipotiroidismului. Se recomandă consumul acestor fructe fără coajă, în stare proaspătă
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac conțin mult zinc și se pot consuma atât crude cât și proaspete sau se pot înlocui cu semințe de floarea soarelui.
Năut
Întrucât hipotiroidismul cauzează și constipație, se recomandă adăugarea diferitelor tipuri de mâncare de năut în dietă pentru că au un conținut ridicat de zinc și de fibre, oligoelemente care mențin glanda tiroidă sănătoasă. Năutul se poate amesteca cu ulei de măsline, se poate adăuga la salate sau se poate coace la cuptor cu legume.
Nuci
Nucile conțin seleniu, un mineral implicat în producția de hormoni tiroidieni. Câteva nuci pe zi oferă organismului necesarul zilnic de seleniu și sunt și excelenți antioxidanți.
Afine
Compoziția afinelor include antioxidanți care previn tulburările tiroidiene.
Semințe de in, semințe de susan, ulei de măsline
Aceste uleiuri se recomandă pentru glanda tiroidă deoarece conțin acizi grași Omega-3 și Omega-6.
Alge marine
Algele marine au un conținut ridicat de iod care este vital pentru glanda tiroidă. În afară de alge marine, se recomandă și peștele gras, oul de casă și produsele lactate naturale.
Alte sfaturi
În cazul în care ai probleme cu glanda tiroidă, se recomandă să renunți la mâncarea de tip fast-food, la carnea grasă, la cafeaua tare, băuturile alcoolice și carbogazoase precum și la produsele de cofetărie și patiserie.
Printre simptomele afectării glandei tiroide se numără oboseala, creșterea în greutate fără motiv, păr fragil și piele uscată.