Precum orice aliment care conține carbohidrați, cartofii cresc glicemia! Atunci când mâncăm cartofi, organismul nostru descompune carbohidrații în glucoză iar acest lucru duce la creșterea glicemiei.
Pancreasul, observând această creștere glicemică, începe să secrete insulină pentru a ajuta la intrarea glucozei din sânge în celule, unde urmează să fie utilizată pentru energie.
În cazul persoanelor cu diabet zaharat, acest proces nu este eficient și, în loc să intre în celule, glucoza rămâne în sânge și menține glicemia crescută mai mult timp.
Consumul unor porții mari de alimente cu un conținut bogat de carbohidrați poate fi nocivă pentru diabetici.
Cartofii intră în categoria alimentelor bogate în glucide, dar acest conținut de glucide depinde foarte mult și de modul în care aceștia sunt preparați.
De exemplu, cartoful fiert are 20 de grame de glucide, pe când cel prăjit în baie de ulei are 40 de grame de glucide. În ceea ce privește indexul glicemic, cartofii au un index glicemic mediu spre mare.
Așadar, consumul de cartofi nu este interzis în diabetul zaharat, dar modul de preparare este extrem de important, la fel și cantitatea consumată.
Pacienților cu diabet li se recomandă aproximativ 150 de grame de cartof pe zi, dar atenție, în varianta coaptă sau fiartă, nu prăjită în baie de ulei!
Cheia unui bun control glicemic este atât metode de preparare cât și respectarea cantității recomandate de glucide.