Coagularea este esențială deoarece previne sângerarea excesivă, dar atunci când cheagurile de sânge blochează fluxul de sânge către părți cruciale ale corpului tău, poate deveni periculos și chiar fatal. Din fericire, unele alimente pot subția sângele și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.
Iată o listă de 7 superalimente care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge în corp
1. Kiwi
Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Oslo, kiwi este fructul ideal și cel mai bun care poate preveni cheagurile periculoase în corp. Consumul a 2-3 kiwi pe zi reduce activarea trombocitelor într-o mare măsură.
Reducerea activării trombocitelor previne riscul formării cheagurilor de sânge. Kiwi reduce, de asemenea, colesterolul și te menține sănătos. În cazul în care nu îți plac kiwi, alte fructe care previn coagularea sângelui sunt: portocale, căpșuni, struguri, afine, prune și stafide.
2. Scorțișoară
Scorțișoara este excelentă în prevenirea cheagurilor de sânge deoarece conține cumarină, care este un agent subțiere a sângelui. Aceasta va subția sângele și nu îi va permite să se coaguleze și să formeze cheaguri în corp.
Poți consuma scorțișoară în cantități mici, cum ar fi în ceai sau prăjituri. Utilizarea excesivă poate cauza leziuni hepatice.
3. Usturoi
Usturoiul a fost folosit ca medicament eficient de secole. Are capacitatea de a subția sângele și de a preveni formarea cheagurilor. Usturoiul prezintă activitate fibrinolitică, care previne coagularea nedorită în corp.
Utilizarea usturoiului în dieta ta zilnică este cea mai ușoară modalitate de a preveni cheagurile de sânge. Modalitatea ideală este să consumi usturoi crud dimineața, deoarece acționează eficient asupra mușchilor arterelor și îi relaxează. Astfel, ajută la scăderea tensiunii arteriale prin subțierea sângelui.
Poți include și alte condimente și plante în dieta zilnică, cum ar fi curry, cimbru, turmeric, paprika, ardei iute, mentă, ghimbir, anason, etc., deoarece au proprietăți antiinflamatorii și previn coagularea excesivă.
4. Ceapă
Ceapa ajută în mod semnificativ în prevenirea cheagurilor de sânge deoarece conține un compus numit rutină, care acționează ca anticoagulant și reduce riscul formării cheagurilor și tensiunii arteriale ridicate.
Ceapa are trei agenți subțiere a sângelui, dintre care adenozina este un relaxant al vaselor de sânge și previne cheagurile în corp. Ceapa împiedică agregarea trombocitelor și dizolvă cheagurile de sânge.
5. Ulei de măsline
Se recomandă să treci la ulei de măsline pentru gătit deoarece îmbunătățește sănătatea cardiovasculară prin prevenirea formării cheagurilor de sânge. Uleiul de măsline conține un component numit HDL sau apoA-IV (colesterol bun), care previne agregarea trombocitelor. Acest component împiedică lipirea trombocitelor și astfel evită formarea cheagurilor.
6. Pește și semințe de in
Acizii grași omega-3 sunt incredibil de benefici pentru corp deoarece previn accidentele vasculare cerebrale și cheagurile de sânge. Consumul a 1,8 grame pe zi poate îmbunătăți considerabil fluxul de sânge și reduce grosimea arterelor.
Peștele este cea mai bogată sursă de acizi grași omega-3, în special păstrăvul, somonul, anșoa, heringul și macroul. Vegetarienii și persoanele cărora nu le place peștele pot obține acizii grași omega-3 din semințe de floarea-soarelui și de in.
7. Nuci și cereale integrale
Alimentele bogate în vitamina E previn, de asemenea, coagularea sângelui, deoarece vitamina E este un anticoagulant. Aceasta minimizează riscul de a face primul cheag de sânge și chiar dacă ai deja unul, previne formarea altor cheaguri.
Nucile, migdalele, alunele sunt surse excelente de vitamina E. Chiar și cerealele integrale precum grâul, ovăzul și lintele sunt bogate în vitamina E și previn coagularea sângelui.
În concluzie, toate alimentele menționate mai sus sunt gustoase și sănătoase și previn coagularea sângelui într-o mare măsură. În plus, ar trebui să monitorizezi și consumul de grăsimi saturate și trans. Grăsimile saturate găsite în carne și alimente nesănătoase nu permit sângelui să circule liber. Consumul lor în cantități reduse este esențial pentru a preveni cheagurile de sânge în corp.