Fie că ai diabet sau prediabet, trebuie să știi ce funcționează cel mai bine în controlul glicemiei. Nu există un remediu magic pentru glicemie, așa cum nu există nici pentru diabet. Trebuie să învățăm modul în care corpul nostru reacționează la factorii metabolici precum tensiunea arterială, colesterolul și glicemia.
O dietă corectă, menținerea unei greutăți normale și o viață activă ne ajută foarte mult în păstrarea glicemiei sub control. Așadar, trecem imediat la niște sfaturi de mare folos, metode care te ajută să scazi glicemia rapid.
În primul rând, dacă ai hiperglicemie trebuie să faci mișcare. Faptul că ești slab nu înseamnă că nu trebuie să faci mișcare. Urcă pe scări în loc să iei liftul, mergi pe jos până la magazin, plimbă cățelul sau mergi cu bicicleta.
Crește intensitatea efortului fizic obișnuit. Exercițiul fizic este o modalitate minunată de a-ți crește abilitatea organismului de a scădea glicemia. Exercițiile fizice intense de scurtă durată îmbunătățesc glicemia atât în cazul diabeticilor, cât și în cazul persoanelor sănătoase,
Combină macronutrienții: grăsimile sau proteinele pe care le consumi încetinesc digestia și scad glicemia. Pe de altă parte, carbohidrații cresc glicemia, așa că atunci când glicemia crește, trebuie să renunță la aceștia și trebuie să consumi 1 ou fiert tare, 1 felie de avocado sau o friptură de pui.
Fă o plimbare după ce mănânci! Adulții cu diabet care se plimbă timp de 10 minute după fiecare masă au glicemii cu 12% mai mici în comparația cu cei care se așază pe canapea și se uită la un film.
Această strategie de a te plimba după masă este de ajutor mai ales după o masă (cină) plină de glucide: va îmbunătăți sensibilitatea la insulină și va ajuta la reducerea glicemiei.
Alege cu înțelepciune legumele: acestea nu sunt egale atunci când vine vorba de carbohidrați. O jumătate de cană de legume cu amidon (mazăre, porumb, dovleac) are aproximativ 15 grame de glucide, pe când legumele fără amidon conțin aproximativ jumătate din această cantitate de glucide.
Poți mânca mai multe legume pentru a scădea impactul asupra glicemiei, însă cu moderație. Alege legume fără amidon precum spanacul, varza sau conopida.
Bea mai multă apă: este extrem, extrem de important să eviți deshidratarea. Atunci când ești deshidratat, glucoza din sânge devine mai concentrată și crește glicemia.
Alege nucile ca gustare: sunt cele mai ușor de găsit alimente și nu cresc glicemia. Dacă le consumi singure, nucile te pot ajuta la menținerea unei glicemii normale, fiind pline de grăsimi sănătoase și neavând foarte multe glucide.
Mănâncă inteligent! Nu mânca în fața calculatorului sau în fața televizorului. Este bine ca atunci când mănânci să nu faci nimic altceva. Adulții cu diabet care au pus acest sfat în practică timp de 3 luni au pierdut în greutate și și-au îmbunătățit glicemia.