Unei persoane sănătoase îi trebuie aproximativ 7 secunde să urineze. Dacă apare senzația de urgență și trebuie să fugi la baie imediat dar îți termini treaba în 2 secunde, înseamnă că ceva nu este chiar bine.
Vezica unei persoane adulte, sănătoase, conține 300-500 ml de urină. Un lucru interesant pe care dorim să-l menționăm este faptul că există un sindrom numit „vezica timidă” (paruresis), care nu-ți permite să urinezi atunci când în preajma ta sunt și alți oameni.
Atât prin culoare cât și prin miros, urina te avertizează despre starea de sănătate. Hai să vedem care este culoarea normală și ce lucruri ne spune urina:
Deshidratare
Urina închisă la culoare este un semn clar de deshidratare, care vine și cu alte simptome precum oboseală și greață.
Urină cu miros puternic
Mirosul urinei poate fi alterat de medicamente, alimente și vitamine, dar capătă un miros teribil și dacă nu bei suficientă apă sau dacă iei suplimente de vitamina B6. În timp ce sparanghelul conferă un miros de amoniac, sfecla și morcovii pot schimba culoarea acesteia.
Pe de altă parte, diverse boli schimbă și ele mirosul urinei: insuficiența hepatică, diabetul, infecții renale sau ale vezicii biliare.
Vizite dese la toaletă, aproape inutile
Atunci când există un blocaj, cheaguri de sânge, pietre la rinichi, obstacole în uretră, cancer la vezică urinară, prostată mărită, urina este tulbure sau cu sânge.
De asemenea, simți nevoia să mergi des la toaletă dar, fie nu reușești, fie nu merită drumul până acolo din cauza cantității aproape inexistente de urină care se elimină.
Vasculită
Urină de culoarea ceaiului, dureri de copt și febră: semne că anticorpii menite să elimine germenii din organism, în loc să-și facă treaba, atacă vasele de sânge din rinichi și provoacă daune mari.
Probleme cu vezica biliară sau cu ficatul
Bilirubina din urină este cea responsabilă de culoarea întunecată și anunță probleme fie cu vezica biliară, fie la nivelul ficatului.
Boala renală diabetică
Urina cu spume este cauzată de proteina (numită albumină) din aceasta și este primul semn că diabetul a ajuns să-ți afecteze vasele mici de sânge ale rinichilor. Acest lucru vine cu retenția de sare, apă și deșeuri, urmată de insuficiență renală.
Glomerulonefrită
Urina spumoasă sau cu sânge, însoțită de față și glezne umflate, mâncărimi ale pielii și crampe musculare indică faptul că micile filtre din rinichi sunt inflamate și lasă deșeurile și lichidul să se acumuleze în corp. De asemenea, provoacă și hipertensiune arterială și poate provoca și insuficiență renală.
Urină cu sânge
Există două explicații: fie este cauzată de exerciții fizice de forță sau unele medicamente luate, fie este ceva mult mai grav, o boală a rinichilor, prostată mărită, cancer de vezică urinară sau o anemia cu celule-seceră.
Infecția tractului urinar
Infecția tractului urinar vine cu urină verde, roșie sau maronie, tulbure și cu un miros puternic. Aceste tipuri de infecții sunt destul de comune și apar atunci când bacteriile reușesc să pătrundă în uretră sau în vezica urinară.