Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului și are două funcții importante: secreția de hormoni care reglează metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor, respectiv producerea sucului pancreatic care conține enzime necesare digestiei alimentelor.
Iată ce trebuie să mănânci ca pancreasul să funcționeze corect:
Ouă
Consumul de albușuri de ou este benefic pentru acest organ și se recomandă omletele fără gălbenuș sau ouăle fierte.
Produse lactate fermentate: brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, lapte acru, chefir, iaurt
Brânzeturile sărate și care au un procent ridicat de grăsimi nu sunt recomandate pentru că, cu cât o persoană consumă mai multe alimente grase, cu atât este nevoie de mai multe enzime pancreatice pentru a le digera. Acest lucru înseamnă că încărcătura asupra pancreasului crește.
Alge marine
Algele marine conțin nichel, zinc și cobalt, elemente care au capacitatea de a crește secreția de insulină în pancreas.
Dovlecel
Dovlecelul se digeră ușor, este bogat în vitamine și ajută la eliminarea substanțelor nocive din organism.
Varză de Bruxelles și broccoli
Varza de Bruxelles are un conținut bogat de vitamina C, B și PP iar broccoli conține magneziu, fosfor și antioxidanți care protejează pancreasul de inflamații.
Cartofi dulci
Conțin o cantitate generoasă de antioxidanți și de vitamina iar consumul lor reduce riscul de dezvoltarea tumorilor și de exacerbarea bolilor cronice ale sistemului digestiv.
Mere
Merele au un conținut bogat de magneziu, vitamine, potasiu și fier. Au capacitatea de a îmbunătăți digestia alimentelor și se recomandă să fie preparate la cuptor.
Afine
Afinele sunt la fel de benefice și în stare proaspătă și în stare congelată. Au un efect benefic asupra metabolismului și previn apariția proceselor inflamatorii în pancreas. În caz de pancreatită cronică, se recomandă o cantitate maximă de 300 de grame de afine pe zi.
Cereale
Hrișca și fulgii de ovăz sunt carbohidrați complecși care oferă energie mult timp; se digeră ușor și conțin minerale și vitamine.
Carne slabă
Se recomandă carnea de pui, vită, curcan sau iepure, fiert, la cuptor sau la grătar, cu un minim de ulei și de sare. Niciodată prăjit.
Soiuri de pește cu un conținut scăzut de grăsimi
Se recomandă bibanul, merluciul, crapul și știuca, gătit la aburi sau pe grătar. Atunci când consumați aceste tipuri de pește, sarcina pe pancreas este una minimă și beneficiile enorme.