Mulți dintre noi nu ne gândim (sau nu știm) că starea noastră generală de sănătate depinde și de funcția normală a coloanei vertebrale; sau că postura statică prelungită a corpului ne poate afecta.
Ei bine, ne poate afecta deoarece le dă de furcă ligamentelor și mușchilor să mențină corpul în echilibru.
Efortul depus poate fi cauza durerilor și deformărilor coloanei vertebrale, durerilor de mușchi, de cap, picioare sau de mâini, cauza amețelilor, oboselii, tulburărilor de somn, dereglării circulației periferice, anxietății, stării de nervozitate și scăderii memoriei și concentrării.
Vestea bună este că putem remedia situația într-o oarecare măsură, dacă renunțăm la unele obiceiuri proaste și dacă ne îmbunătățim postura.
Obiceiuri zilnice care îți distrug coloana vertebrală
Folosești o tastatură de mărime greșită
Antebrațele ar trebui să fie sprijinite pe suprafața pe care se află tastatura atunci când o folosești. Coatele ar trebui să atârne drept în jos, pe lateral, nu ar trebui să fie întinse într-un unghi larg sau să fie prea apropiate. Tastatura ar trebui să fie pe măsura celui care o folosește: pentru persoanele mai late în umeri și piept ar trebui să fie mai mare.
Stai cocoșat
Această poziție este cât se poate împotriva alinierii naturale a coloanei. Aplecarea în față a umerilor pune mai multă presiune pe partea inferioară a spatelui și declanșează o reacție în lanț. Dacă o privim din lateral, coloana este curbată în mod natural, însă aplecarea umerilor exagerează această curbare din partea ei superioară, ne trage gâtul și capul într-o înclinare anterioară și poate să ducă chiar și la încovoierea întregii coloane și a bazinului.
Mergi cu o bicicletă prost reglată
Mersul pe bicicletă face minuni pentru sănătate, dar nu trebuie să adoptăm poziția cicliștilor profesioniști.
Sportivii se antrenează mult ca să stea în siguranță în acea poziție. Dacă stăm prea aplecat sau prea pe spate, vor apărea durerile și ne vom face mai mult rău decât bine.
Petreci mult timp cu privirea în jos
Chiar dacă nu ne dăm seama, capul nostru este greu și dacă stă înclinat în față pune multă tensiune pe mușchiul gâtului și pe partea superioară a spatelui. În mod normal, privirea trebuie să fie paralelă cu solul iar greutatea capului să fie astfel susținută în mod egal de toți mușchii coloanei vertebrale. Dacă lucrezi la laptop, ideal este să folosești un suport special ca ecranul să fie la nivelul ochilor (valabil și pentru telefon).
Porți tocuri înalte
Mușchii suferă și ei la frumusețe: sunt afectați mușchii din partea inferioară a spatelui, este afectată și coloana, postura. Dacă ești „obligată” să porți tocuri la birou, poartă-i numai acolo (schimbă-te când ajungi și când pleci în pantofi mai comozi).
Îți supraîncarci geanta
Greutatea genții îți forțează spatele și solicită mușchii care, în mod normal, s-ar fi ocupat de susținerea coloanei. O mare atenție trebuie acordată în cazul copiilor: ghiozdanele grele purtate pe un umăr sau în mână (nu e bine să fie purtate asimetric).
Dormi pe o saltea nepotrivită
Saltea ideală universală nu există, asta ține de felul în care dormi și dacă ai deja dureri de spate. Pentru menținerea curburilor coloanei, dormitul pe burtă este cel mai bun, deoarece creează repausul ideal pentru mușchii spatelui. De asemenea, pe burtă respirăm cel mai eficient, astfel că este și cel mai odihnitor somn.
Soluții?
În afara de adoptarea unor posturi funcționale în situații precum cele de mai sus, experții ne atrag atenția:
Corpul este proiectat să se miște, iar dacă stăm prea mult timp fie în picioare, fie așezat, la un moment dat o să apară durerile.
Pentru a elibera tensiunea musculară, trebuie să facem întinderi de mai multe ori pe zi:
- întindem brațele și extindem pieptul
- întindem un picior în spate și facem o fandare cu celălalt pentru a întinde partea din față a mușchiului șoldului; schimbăm și facem și cu celălalt picior
- cu fiecare picior în parte, facem și fandări laterale pentru a întinde mușchii din interiorul coapsei
- ghemuirile sunt un exercițiu minunat pentru a destinde mușchii și pentru a face sângele să circule (mai ales dacă stăm mult pe scaun)