Ghiveciul cu aloe de casă (Aloe arborescens) ocupă un loc de cinste în plafarul cu plante medicinale de cameră: alchimiștii antici preparau din această plantă elixirul vieții lungi.
Frunzele de aloe sunt bogate în microelemente și vitamina C, iar sucul din frunze de aloe are o acțiune bactericidă și antiseptică. Puțini oameni știu că aloe are capacitatea de a mări efectul influenței plantelor care sunt consumate în același timp cu sucul ei. Acesta este și un motiv pentru care, în medicina populară, se folosesc frecvent preparatele complexe și cu mai multe componente.
În acest scop, se utilizează frunzele groase și lungi de 15 cm care au cel puțin 3 ani, din partea de jos a platei sau de la mijlocul tulpinei.
Aloe contra afecțiunilor gastrice
Se amestecă 1 lingură de frunze de aloe spălate și tăiate cu 2 linguri de frunze de viță de vie, 4 linguri de flori de sunătoare, 1 lingură de rădăcină de iarbă mare și se toarnă deasupra 1 litru de apă clocotită.
Se aduce totul până la punctul de fierbere, se lasă pe foc mic 15-20 minute după care se lasă la infuzat până se răcește. La final se filtrează.
Doza recomandată este de câte 125 ml de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masă. Cura se ține cel mult 1 lună după care se face o pauză de 14 zile.
Aloe pentru îmbunătățirea funcțiilor ficatului și ale colecistului
Se adaugă câte 1 lingură de frunze de aloe tocate, frunze de vișin, flori de sunătoare și rădăcini de urzică în 750 ml de lapte fierbinte. Se aduce totul până la punctul de fierbere după care se ține pe foc mic 30-40 minute.
Se lasă să se răcească, se strecoară și se storc bine plantele. Doza recomandată este a câte 4 linguri de 3 ori pe zi: după masă și înainte de culcare. Cura se ține 6-8 săptămâni.
Aloe în caz de colecistită
În 3 pahare de apă clocotită se lasă la infuzat (în termos) timp de 30 de minute 1 lingură de pelin, 1 lingură de sunătoare și 2 linguri de rădăcini de cicoare. Se toacă o frunză de aloe până se obține o pastă după care se adaugă în infuzia strecurată. Se îndulcește cu miere. Doza recomandată este de câte 150 ml lichid fierbinte de 3 ori pe zi, înainte de masă. Cura durează între 2-3 săptămâni după care se face o pauză de 10-14 zile.
Aloe în caz de tuse, bronșită, răceală
Se taie 1 lămâie în bucățele mici și se amestecă cu 50 grame de miere de albine lichidă. Se adaugă 4 linguri de ceai călduț de sunătoare și 1 lingură de suc de aloe. Amestecul astfel obținut se consumă de 3 ori pe zi, în timpul mesei: câte 1 lingură cu un pahar de apă caldă.
Aloe – Contraindicații
- în caz de intoleranță la produsele de aloe
- tumori de diferite etiologii
- afecțiuni grave ale ficatului
- hemoragii uterine
- hemoroizi
Înainte de a folosi planta se recomandă consultarea cu un specialist in fitoterapie care cunoaște afecțiunile pacientului.