Este o rețetă simplă, cu foi fragede, din aluat fraged și aromat… Aluatul se lucrează ușor, rezultând 4 foi care se pot umple, după preferințe, cu diferite creme de unt, frișcă, brânză, smântână sau chiar gem… Eu am ales o cremă simplă, fără ouă, cu zahăr ars și unt…
O rețetă ușoară și savuroasă – M-am oprit la indicațiile Oanei Igretiu, de la Savori Urbane, atât pentru foi, cât și pentru cremă…
Ingrediente necesare:
Ingrediente pentru foi:
- 2 ouă
- 200 grame unt
- 200 ml smântână
- 200 grame zahăr
- 1-2 plicuri de amoniac alimentar
- 800 grame făină
- sare și vanilie
Ingrediente pentru cremă:
- 300 grame zahăr
- 500 ml lapte
- 50 grame amidon alimentar
- 350 grame unt
- un vârf de sare
- vanilie
Ingrediente pentru glazură:
- 100 grame ciocolată
- 50 ml lapte
- o lingură de ulei
Mod de preparare:
Puteți pregăti foile și cu câteva zile mai devreme, întrucât rezistă fără probleme…
Într-un bol, amestecăm zahărul cu untul, sarea și vanilia. Adăugăm ouăle, smântâna și amestecăm bine… Stingem amoniacul în 2 linguri de lapte și îl adăugăm în compoziție… Treptat, adăugăm făina, frământând până rezultă un aluat neted, nelipicios, potrivit de tare…
Lăsăm aluatul să se odihnească pe masă câteva minute, apoi îl împărțim în 4 părți egale…
Oana recomandă să cântărim aluatul, pentru a obține foi cât mai egale… Și are dreptate, ochiul te poate înșela…
În continuare, întindem fiecare bucată de aluat în foaie de mărimea tăvii (25×35 cm). Coacem pe dosul tăvii, dar la fel de bine putem coace și într-o tavă tapetată cu hârtie de copt…
Înainte de a băga aluatul la cuptor, îl înțepăm cu o furculiță… După coacere, îl lăsăm să se răcească pe un grătar… Cum spuneam, foile pot fi păstrate mai multe zile, cu hârtie de copt între ele…
Pentru cremă, se subțiază amidonul cu laptele.
Într-o cratiță, punem zahărul la caramelizat. Îl lăsăm până capătă o culoare maronie, fără a-l arde prea tare… În acest moment turnăm și laptele cu amidonul și lăsăm la fiert până când se topește caramelul, până când începe crema să se îngroașe… Trebuie să obținem consistența unei smântâni… Luăm apoi totul de pe foc și lăsăm la răcit…
După ce s-a răcit complet, spumăm untul și adăugăm, lingură cu lingură, crema de caramel. Mixăm încontinuu…
Cu crema obținută umplem foile…
Puneți o greutate deasupra pentru a presa foile și lăsați în acest fel până a doua zi, când pregătim glazura…
Pentru glazură, punem pe foc ciocolata cu laptele și uleiul. Ținem pe foc până se topește, până obținem o compoziție cremoasă… Turnăm glazura caldă peste prăjitură și dăm la rece, pentru a se întâri…
După ce s-a răcit suficient, puteți porționa pentru servire…
Simplă și delicioasă! Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord de la dna. Margareta Cismasiu, de pe blogul personal…