Atunci când mâncăm prea mult sau consumăm alimente precum linte, mazăre, fasole, broccoli, conopidă, varză, cartofi, există o mare posibilitate să ne alegem cu balonare. Subliniem faptul că nu doar alimentele pot fi cauza balonării, mai ales dacă aceasta nu este asociată în mod evident cu ce și cât am consumat.
În afară de mâncatul în exces, iată și alte cauze ale balonării:
Mesele la ore târzii
Mesele la ore târzii, imediat înainte de culcare sunt o cauză comună a balonării. Sistemul digestiv nu funcționează la fel noaptea precum ziua.
Constipația
Dacă ai probleme cu alternarea mișcărilor de contracție și de relaxare a musculaturii stomacului și intestinului, apare constipația care duce la balonare. Recomandarea este să-ți ajustezi alimentația deoarece laxativele sunt o soluție ocazională (pe termen lung creează dependență).
Consumi alimente ambalate
Batoanele proteice, chips-urile, snacks-urile, supele instant, dressingurile, sosurile etc. sunt pline de sare și de glutamat monosodic. Sarea favorizează retenția de lichide ceea ce duce la balonare, iar glutamatul monosodic este un ingredient comun care se folosește pentru a păstra prospețimea produselor și care unora le îngreunează digestia și cauzează balonare.
Anumite medicamente
Atât aspirina, suplimentele de fier și de fibre, cât și narcoticele, medicamentele contra diareei, analgezicele și antiacidele duc la balonare și la alte simptome gastrointestinale. În cazul femeilor adăugăm pe această listă și anticoncepționalele (pilule, sterilet, plasturi).
Bei prea multe băuturi carbogazoase
Sifonul, sucurile acidulate, apa minerală carbogazoasă umflă stomacul. Pentru a mai ușura un pic balonarea, bea un ceai de mentă.
Ai o afecțiune nediagnosticată
Bolile cardiace, hepatice și insuficiența venoasă pot duce la balonare din cauza acumulării excesivă de lichid în abdomen.
Boala Crohn, refluxul acid, boala celiacă, aderențele abdominale, herniile, colita ulceroasă și sindromul intestinului iritabil pot duce, de asemenea, la balonare, dun cauza acumulării de gaze din abdomen.
Intoleranța alimentară
Chiar dacă nu mănâncă nici repede, nici mult, este posibil să ai o intoleranță alimentară care cauzează balonarea, gazele, diaree, dureri abdominale.
Înghiți mult aer
Dacă mănânci repede, vorbești în timp ce mănânci, dacă mesteci gumă sau dacă bei cu paiul, aerul nu ajunge în sistemul respirator ci în sistemul digestiv și cauzează balonare.
Care sunt alimentele recomandate
Iaurt
Iaurtul este bogat în probiotice: bacterii bune care au un rol major în sănătatea intestinului. Probioticele au capacitatea de a reduce balonarea și distensia abdominală cauzate de afecțiuni precum sindromul colonului iritabil.
Bananele
Aceste fructe sunt hrănitoare și o sursă excelentă de fibre. De asemenea, au un conținut generos de potasiu, care are rolul de a susține echilibrul fluidelor.
Fructe de pădure
Afinele, căpșunile și murele au un conținut ridicat de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine. Creșterea aportului de fibre previne constipația, balonarea și îmbunătățește sănătatea intestinului.
Ghimbir
Ghimbirul ar putea avea capacitatea de a accelera tranzitul intestinal și astfel ar putea preveni senzația de prea plin. Conține o enzimă care ajută la descompunerea mai eficientă a proteinelor și astfel susține o digestie sănătoasă.
Sparanghel
Sparanghelul conține fibre și inulină, asigurând sănătatea intestinului și ținând constipația și balonarea la distanță.
Ovăz
Ovăzul conține multe fibre cu betaglucan și luptă împotriva balonării.
Avocado
Conține cantități importante de acid folic, vitaminele C și K și potasiu. Potasiul este un mineral esențial, care are rolul de a regla echilibrul fluidelor și a nivelului de sodiu pentru a preveni retenția de apă.
De asemenea, avocado este foarte hrănitor și conține fibre care ajută la prevenirea constipației și a balonării.
Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin potasiu, care ajută în caz de retenția de apă indusă de sodiu.
Spanac
Prin conținutul de antioxidanți, spanacul stimulează imunitatea și combate inflamația. Prin conținutul de fibre, favorizează purgația. Se recomandă să-l consumi crud.
Portocalele
Portocalele conțin fibre, apă și potasiu, toate ajutând la ameliorarea balonării.