Fierea, căreia i se mai spune și bilă, nu este un organ ci un lichid, astfel că nu este corect să spunem „pietre la fiere” sau „pietre la bilă”.
Fierea este un lichid, o substanță eliberată de ficat și depozitată în vezica biliară. Un fel de rezervor care se mai numește și colecist. Se formează în vezica biliară ca urmare a cristalizării unor substanțe din componența bilei.
Calculii biliari de colesterol sunt cel mai frecvent întâlniți și au culoarea galbenă. De asemenea, pot fi și calculi biliari pigmentați care se formează atunci când bila conține prea multă bilirubină, aceștia având culoarea maro închis (sau chiar neagră); pot fi și calculi biliari micști, care se formează din colesterol și săruri.
Putem trăi liniștiți ani de zile cu pietre în vezica biliară, cu litiază biliară
Întrucât nu există semne, simptome sau neplăceri, se poate întâmpla să nu știm că avem litiază biliară asimptomatică. O putem descoperi întâmplător, la un examen ecografic care are cu totul alt scop.
În ceea ce privește litiază biliară dispeptică, aceasta dă simptome la nivelul esofagului, stomacului și al intestinului:
- salivație abundentă
- dificultăți la înghițire
- dureri în spatele sternului (coșul pieptului)
- senzație de arsură care urcă spre esofag
- dureri de cap
- vărsături
- eructații dese
- gust amar dimineața
- sațietate instalată după consumul unor cantități mici de alimente
- diaree după masă
- constipație, flatulență, balonare
Problema este mare atunci când un calcul (o piatră) părăsește vezica biliară (colecistul) și migrează prin căile biliare: asta e colica biliară care vine cu dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, cu iradiere în coloana vertebrală și până în umăr și omoplat. Poate fi însoțită și de febră, frisoane, vărsături și îngălbenirea tegumentelor. Tratamentul stă în mâna chirurgului care va scoate colecistul (colecistectomie).
Partea bună este că organismului nu-i este esențială și bila produsă de ficat nu va mai merge în vezica biliară, ci direct în intestin. Mai grav este să nu se facă intervenția chirurgicală: se poate ajunge la colecistită acută, angiocolită sau pancreatită.
Cum te pregătești de operație (laparoscopie)?
Cu o zi înainte de operație, mănânci dimineața și la prânz, iar seara poți bea doar lichide. A doua zi (când este operația), nu bei și nu mănânci nimic de dimineață.
Operația durează în jur de o oră, sub anestezie. După operație, vei dormi 6-8 ore după care va trebui să te mobilizezi, să stai la marginea patului, să faci câțiva pași și să te duci la toaletă.
Dacă nu o să-ți fie greață și nu o să vomiți, vei putea să bei apă și ceai neîndulcit, iar a doua zi vei avea voie să servești iaurt, ou moale, supă de legume, pâine prăjită, suc de portocale.