Din nefericire, artrita afectează mai mult de 20% din populația lumii și este un motiv comun pentru care oamenii au parte de o calitate slabă a vieții sau nu pot merge la muncă. Estimarea oamenilor de știință nu sună deloc bine: până în anul 2040, peste 40% dintre oameni vor suferi de artrită.
Durerea articulară există încă din 4500 î.Hr., inclusiv cea asociată cu artrita și există o serie de remedii naturiste pe care omenirea le-a folosit pentru a trata aceste dureri de mulți ani.
Ulei de eucalipt
Acest ulei are proprietăți antiinflamatorii și analgezice și ajută la calmarea inflamației, la ameliorarea durerii asociate cu osteoartrita, leziunile musculare sau artrita reumatoidă.
Amestecă 8-10 picături de ulei de eucalip cu aproximativ aceeași cantitate de ulei de mentă, adaugă și 3-5 lingurițe de ulei de măsline și amestecă până la omogenizare. Masează zona afectată cu amestecul obținut pentru a ușura instant durerea.
Scorțișoara
Cinamaldehina, un compus din scorțișoară care conferă aroma și mirosul specific, este responsabil de împiedicarea eliberării acidului arahidonic, un acid gras care provoacă inflamație. Acest compus transformă scorțișoara într-un remediu eficient în vederea reducerii inflamației cauzate de boli precum artrita.
Amestecă 2 lingurițe de miere și 1 linguriță de scorțișoară cu 1 cană de apă fierbinte. Bea o cană dimineața și încă una seara.
Lucerna
Ca multe alte plante antice, iarba de lucernă este foarte benefică pentru sănătate. Este unul dintre cele mai bune remedii pe bază de plante atât pentru dureri articulare și de spate cât și pentru artrită inflamatorie. Conține multe vitamin, minerale și alți nutrienți care au un rol important în rezistența și în creșterea oaselor.
Lucerna se poate folosi pentru a prepara ceai: amestecă porții egale de frunze de lucernă cu frunze de mentă și zmeură. Adaugă 1 lingură din amestec la 250 de ml de apă clocotită, fierbe timp de 5 minute după care strecoară.
Frunzele de varză
De secole, varza a fost folosită ca remediu popular pentru a calma durerile articulare. Un compus flavonoid din varză, apigenina, îi conferă excelente proprietăți antiinflamatoare. Eficacitatea acestui remediu a fost testată și într-un studiu realizat în anul 2016 și s-a confirmat că împachetările cu frunze de varză sunt foarte eficiente în tratarea osteoartritei.
Scoate tulpine tare din frunze, apasă-țe cu un sucitor ca să lase suc după care înfășoară frunzele în folie și încălzește-le la cuptor (ai grijă să nu se ardă, ține-le doar câteva minute).
Înfășoară frunzele calde în jurul articulației dureroase, înfășoară zona cu bandaj de tifon și aplică deasupra o folie de plastic pentru a reține căldură. Lasă frunzele să acționeze minim 1 oră sau peste noapte.
Curcuma
În mod tradițional, pudra de turmeric este folosită în medicina ayurvedică chineză și indiană pentru a trata durerile articulare și artrita. Blochează citokinele și enzimele inflamatorii, reduce durerea și umflarea articulațiilor.
Se poate adăuga în mâncăruri sau poți amesteca 1 lingură de curcuma cu 1 cană de lapte cald. Bea amestecul seara, înainte de culcare. Consumul regulat de curcuma reduce cu succes atât durerile articulare cât și inflamațiile cauzate de artrită.
Cuișoarele
Cuișoarele au fost folosite de generații de oameni în medicina chineză și indiană, pentru a ameliora durerile articulare. Studiile moderne confirmă faptul că adăugarea lor în dietă poate reduce inflamația cauzată de artrită, cu aproximativ 40%.
Se poate adăuga în dietă sau poți face un ceai cu ele.
Scoarța de salcie
Coaja de salcie este considerată unul dintre cele mai vechi remedii populare utilizate pentru a trata inflamația. Încă din timpul lui Hipocrate oamenii mestecau coaja de salcie pentru a tata bolile inflamatorii.
Conține salicină, un compus chimic care seamănă cu aspirina și care este util în ameliorarea durerilor articulare, mai ales la spate, coapse, gât și genunchi.
Capsulele de coajă de salcie se găsesc la multe farmacii și în magazinele de produse naturiste iar doza recomandată este de 240 mg pe zi.