În acest articol îți prezentăm 7 alimente care te ajută să scapi de kilogramele nedorite. Sunt atât de gustoase încât vei uita că sunt dietetice.
1. Iaurtul
Este important de știu că nu toate iaurturile sunt la fel: unele sunt încărcate cu zahăr, arome artificiale și conservanți care transformă acest aliment sănătos într-o bombă de zahăr. Așadar, citește eticheta și verifică cu atenție ingredientele: alege un iaurt cu cât mai puțin ingrediente posibil, obținut din lapte integral.
Calciul din iaurt reduce lipogeneza sau formarea de grăsimi. În același timp, stimulează lipoliza: distrugerea grăsimii și oxidarea lipidelor.
Nu în ultimul rând, fii atent la tipul de bacterii folosite în iaurt. Caută iaurturi care conțin culturi vii și active, în special Lactobacillus acidophilus și Bifidobacterium.
170 grame de iaurt conține o cantitate uriașă de 17 grame de proteine, iar o masă bogată în proteine este mai sățioasă decât alte alimente.
2. Afinele
Cu un conținut minim de calorii și un conținut generos de fibre, vitamina C, K și mangan, pot ajuta la reducerea colesterolului, inflamației și tensiunii arteriale. Mai mult, au un nivel ridicat de antocianine (antioxidanți) care scad riscul de afecțiuni grave precum cancer, diabet sau boli de inimă.
Afinele conțin compuși fenolici care ajută la pierderea în greutate. Caută cele crescute în sălbăticie și le alege pe cele de culoare roșiatică pentru că nu sunt încă complet coapte.
3. Proteine
Consumând proteine din surse de carne, organismul arde mai multă energie pentru a digera și utiliza proteine decât carbohidrați. Carnea de vită (bucatele slabe) este esențială atât pentru funcția metabolică, cât și pentru pierderea în greutate. În plus, proteina poate ajuta la reglarea nivelurilor de glucoză și la promovarea senzației de sațietate, ajutând la controlul aportului total de calorii.
Carnea de vită slabă este o sursă de mai multe vitamine B, zinc, fier și seleniu, esențiale pentru menținerea unei stări bune de sănătate.
4. Carnea de porc
Mușchiul de porc sau cotletele de porc sunt mai slabe decât celelalte: 123 de calorii, 23 de grame de proteine și doar 2 grame de grăsime per porție de 113 grame.
Carnea de porc are un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, care pot promova un profil sănătos de acizi grași, iar aminoacizii din carnea de porc ajută la arderea grăsimilor.
5. Ciuperci
Ciupercile abundă în nutrienți și fibre, au un conținut scăzut de calorii și sodiu, încetinesc digestia și asigură senzația de sațietate. Ciupercile oferă și o gamă de micronutrienți esențiali (vitamine B, potasiu și fier) pentru producția de energie și menținerea echilibrului fluidelor și electroliților, eliberarea energiei.
Consumul de ciuperci reduce riscul de cancer, îmbunătățește sănătatea inimii și reduce nivelul de colesterol.
6. Tofu
Tofu este un aliment bogat în nutrienți și proteine, oferind toți aminoacizii esențiali necesari corpului. Conține grăsimi, carbohidrați și o gamă largă de vitamine și minerale.
O porție de 100 grame de tofu conține 17 grame de proteine, 3 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre și 9 grame de grăsimi. În plus, este plin de calciu, mangan, cupru, seleniu, vitamina A, fosfor, fier, magneziu și zinc.
Tofu reduce grăsimea corporală totală prin reducerea cantității de colesterol absorbit de intestin. Mai mult, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate reduce nivelurile de zahăr din sânge.
7. Migdale
Migdalele conțin vitamina E, acizi grași mononesaturați, fibre, biotină, și minerale precum calciu, fosfor, și magneziu. De asemenea, conține fitonutrienți care reduc stresul oxidativ.
Studiile au arătat că migdalele pot reduce riscul de boală cardiacă prin scăderea colesterolului total și a LDL și prin efecte antiinflamatorii și antioxidante. Conținutul lor de fibre și proteine promovează senzația de sațietate.
Atenție! Evită migdalele sărate sau acoperite cu ciocolată, deoarece acestea nu oferă valoare nutrițională.