Ghimbirul începe să fie folosit din ce în ce mai mult ca remediu naturist pentru diferite boli datorită proprietăților sale vindecătoare. Poate trata eficient problemele cardiovasculare, problemele musculare, simptomele de răceală și gripă.
Cea mai utilă parte a ghimbirului este rădăcina. Compușii din rădăcina de ghimbir, precum curcumina, acidul oxalic, flavonoizii, aminoacizii și vitamina C, îl transformă într-un agent antiviral excelent. Este un remediu foarte util în caz de gripă, răceli, tuse pentru că are proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante, expectorante și antiinflamatoare.
Ghimbir – Beneficii generale pentru sănătate
Combate greața și amețelile
Mestecând o bucățică de rădăcină de ghimbir, amețeala va trece în scurt timp iar pentru a scăpa de gustul puternic, se poate lua un pic de miere după ce amețeala trece.
De asemenea, se poate mesteca și în caz de greață și se recomandă în special femeilor însărcinate, ca o opțiune naturală.
Îmbunătățește metabolismul
Ghimbirul favorizează absorbția nutrienților și ajută la creșterea poftei de mâncare dacă se ia un pic înainte de prânz.
Ameliorează durerile musculare
Grație proprietăților antiinflamatorii, ghimbirul acționează asupra mușchilor și articulațiilor și reduce durerea cauzată de vârsta înaintată sau de exercițiile fizice intense.
Ajută la menținerea sănătății inimii
Se recomandă pentru a trata sau a preveni bolile de inimă.
Desfundă nasul
O cană de ceai de ghimbir este modalitatea ideală de a desfunda nasul și va promova și un somn liniștit. Inhalarea esenței de ghimbir deblochează căile respiratorii.
Ceai de ghimbir – Una dintre cele mai eficiente modalități de a profita de proprietățile ghimbirului
Pentru a pregăti ceaiul, este nevoie de 2 bucăți de rădăcină de ghimbir, 500 ml de apă și miere după gust.
Ghimbirul se spală, se taie bucăți medii. Apa se pune pe foc și când începe să fiarbă se adaugă ghimbirul. Se fierbe 10 minute după care se strecoară. Se lasă să se răcorească după care se adaugă și mierea. Se recomandă câte o ceașcă de ceai de 2-3 ori pe zi pentru rezultate optime.
Ceai de ghimbir cu scorțișoară
Scorțișoara este un alt excelent agent antibacterian și antiinflamator care reglează și temperatura corpului. Pentru a prepara acest ceai, este nevoie de 1 felie de ghimbir, de 1 baton de scorțișoară, un pic de zeamă de lămâie, miere după gust și 250 ml de apă.
Se procedează în mare parte la fel ca în cazul ceaiului de mai sus: când apa dă în clocot se adaugă ghimbirul și scorțișoara și se fierbe 10 minute. Se lasă să se răcorească, se adaugă zeama de lămâie și mierea. Se recomandă 1-2 pahare pe zi.
Îndulcirea ceaiurilor cu miere este opțională însă ținem să subliniem faptul că mierea va îmbunătăți efectul antiviral prin proprietățile ei antibiotice. De asemenea, mierea are și proprietăți expectorante, benefice în tratamentul astmului și a altor boli respiratorii.