Diabetul afectează peste 500 de milioane de adulți și se estimează că numărul va crește la peste 780 de milioane până în 2045.
Corpul tău descompune alimentele în glucoză, pe care celulele tale o utilizează pentru energie. Insulina, un hormon eliberat de pancreas, facilitează descompunerea alimentelor în glucoză, dar în cazul persoanelor cu diabet acest proces nu funcționează corect.
Ca rezultat, glucoza rămâne neutilizată în sânge, și dacă se acumulează poate afecta nervii și vasele de sânge, poate perturba funcțiile normale ale corpului tău.
Poți gestiona diabetul cu o dietă adecvată, activitate fizică și medicamente.Să vedem care sunt cele trei superalimente care te pot ajuta să gestionezi diabetul
Afinele
Afinele au un profil bogat de nutrienți și efecte antidiabetice. Un studiu efectuat pe adulții obezi și rezistenți la insulină a arătat o îmbunătățire semnificativă a sensibilității la insulină.
Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2. Afinele sunt încărcate cu un compus antioxidant numit antocianin, care ajută la reducerea țesutului adipos.
Consumul de afine a fost, de asemenea, asociată cu o scădere cu 5% a rigidității arteriale, care poate fi ușor legată de complicațiile cardiace. Rigiditatea arterială este de obicei asociată cu hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută, un factor de risc semnificativ pentru problemele cardiovasculare.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este bogat în flavonoide, niște compuși vegetali cu proprietăți antioxidante. Studiile au arătat că consumul a mai mult de 4 căni de ceai verde zilnic poate reduce riscul de diabet de tip 2.
De asemenea, consumul de ceai verde ajută la îmbunătățirea capacității adipocitelor de a prelua glucoza.
Adipocitele sunt responsabile de stocarea energiei și sunt ajutoare cruciale în funcția endocrină.
Mai mult, ceaiul verde ajută și la îmbunătățirea funcției creierului: contracarează eficient stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi și previne dezvoltarea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Este benefic și în caz de boli cu risc cardiovascular (depozite de lichide, hipertensiune).
Scorțișoara
Numeroase studii pe celule au arătat că scorțișoara are activități similare cu insulina, deoarece promovează preluarea glucozei în mușchii scheletici și ajută la obținerea de energie.
Scorțișoara îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelurile de glucoză din sânge la cei cu diabet, făcând-o benefică în gestionarea diabetului. Extractele de scorțișoară ajută la prevenirea morții neuronale și la îmbunătățirea funcției generale a creierului
Creierul joacă un rol esențial în metabolismul glucozei. Insulina din creier inhibă producția de glucoză din ficat. Așadar, atunci când nivelurile de insulină sunt ridicate, creierul trimite un semnal ficatului pentru a reduce producția de glucoză din sânge.
Scorțișoara îmbunătățește funcția creierului și sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la o mai bună comunicare în axa creier-ficat. În consecință, metabolismul glucozei se îmbunătățește, și poți evita nivelurile ridicate de zahăr din sânge.
Nu în ultimul rând, poate trata declinul cognitiv și tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer, și este benefică și în tratarea bolilor cardiovasculare.