Se estimează că aproape 55 de milioane de oameni din întreaga lume au demență, o afecțiune în care memoria, gândirea, capacitățile sociale și comportamentul scad semnificativ. De asemenea, este a șaptea cauză principală a decesului la nivel mondial.
Dietele bogate în alimente procesate și sărace în nutrienți esențiali sunt un factor crucial în dezvoltarea tulburărilor neurologice. Să vedem câteva vitamine esențiale care te pot ajuta să previi leziunile nervoase și să promovezi sănătatea neurologică.
Vitaminele din grupul B
Deficiența de vitamine B (B1, B6 sau B12) poate duce la neuropatie sau la leziuni nervoase.
Vitamina B1 alimentează celulele nervoase și are un rol vital în metabolismul energetic. Cercetările sugerează că privarea celulelor nervoase de energie marchează debutul degenerării lor. În timp, acest lucru poate duce la o scădere severă a funcției nervoase și la leziuni nervoase.
De la memorie și până la abilitățile tale sociale, creierul tău îndeplinește multe funcții cognitive și necesită 20% din consumul de energie al corpului tău. Cu alte cuvinte, metabolismul tău energetic este vital pentru neuronii tăi.
Studiile au arătat că anumite tulburări neurologice comune, cum ar fi sindromul Wernicke-Korsakoff sau Alzheimer, ar putea fi declanșate de deficiența de tiamină. Aceasta este una dintre multele motive pentru care trebuie să ne menținem nivelurile de vitamina B1 sub control.
Vitamina B6 are proprietăți neuroprotectoare și facilitează metabolismul aminoacizilor.
Serotonina este un hormon vital care controlează starea de spirit, somnul, digestia, greața, vindecarea rănilor, sănătatea oaselor, coagularea sângelui ș apetitul sexual.
Glutamatul este un anion al acidului glutamic și unul dintre cei mai importanți neurotransmițători excitatori din creier. Activitatea excesivă a glutamatului a fost asociată cu debutul tulburărilor neurologice precum Parkinson, Alzheimer și boala Huntington. Piridoxina, care este o formă de vitamina B6, joacă un rol în reglarea activității glutamatului în creier prin echilibrarea nivelurilor sale și a nivelurilor GABA.
Vitamina B12 este implicată în metabolismul aproape fiecărei celule din corp. Este vitală pentru sintetizarea mielinei, o membrană de protecție formată din grăsimi și lipide care învelește celulele nervoase și permite impulsurilor electrice să călătorească rapid și eficient de la un colț la altul în corp.
Scleroza multiplă afectează mai întâi mielina, sparge bariera de protecție și apoi atacă sistemul nervos, ceea ce poate duce la pierderea vederii, durere, oboseală și coordonare afectată.
Unele studii au arătat că vitamina B12 poate ajuta la regenerarea celulelor nervoase și tratarea leziunilor nervului sciatic.
Cum îți poți îmbunătăți aportul de vitamine din grupul B? Include în dieta ta zilnică proteine slabe (carne de vită, pui, sardine și scoici), legume cu frunze verzi (broccoli și spanac), fructe și cereale fortificate (pâinea și pastele). Cele mai bogate alimente în vitamina B sunt ouăle, nucile, semințele și legumele.
Vitamina D
Vitamina D este un nutrient esențial care ajută la funcționarea creierului și la protejarea nervilor. Studiile au stabilit o relație strânsă între afectarea cognitivă și deficiența de vitamina D. Forma activă a vitaminei D, vitamina D3, are efecte neuroprotectoare și este eficientă în Alzheimer.
Cea mai bună opțiune pentru a obține suficientă vitamină D este expunerea la soare dar nu uita să porți un strat protector de cremă de protecție solară cu un SPF ridicat.
Încearcă să faci o plimbare de 10-30 de minute, de două-trei ori pe săptămână. Adaugă mai multă carne roșie, ficat, gălbenușuri de ou, alimente fortificate și fructe de mare, cum ar fi sardinele, somonul, heringul și macroul în dieta ta., dar cu moderație!
Vitamina E
Cu toate că nu poți opri procesul de îmbătrânire, poți preveni stresul oxidativ. Cum?
Prin includerea de antioxidanți puternici în dieta ta, cum ar fi vitamina E, care este cunoscută pentru rolul său în eliminarea radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ în tot corpul.
Radicalii liberi provoacă stres oxidativ în diferite părți ale corpului, inclusiv în creier. Acest lucru duce la degenerarea neuronilor și produce daune semnificative sistemului nervos central. Vitamina E neutralizează acești radicali de oxigen reactivi și te protejează de efectele lor periculoase.
De asemenea, vitamina E s-a dovedit eficientă în prevenirea și întârzierea declinului cognitiv declanșat de îmbătrânire și afecțiuni neurologice, cum ar fi tulburarea Alzheimer care, de cele mai multe ori, se datorează deteriorării neurologice ireversibile.
Studiile arată că suplimentarea cu vitamina E și complexul de vitamine B este o soluție excelentă pentru a preveni problemele neurologice.
Alimente bogate în vitamina E: migdale, arahide, dovleac, ardei gras roșu, frunze de sfeclă, frunze de varză, spanac, semințe de floarea-soarelui, ulei de germeni de grâu, alune și kiwi.