Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Un mic dejun bogat în nutrienți îți va oferi energie pentru întreaga zi, crește concentrarea, controlează colesterolul și reduce șansele de diabet.
Să vedem ce alimente ar trebui să consumi la micul dejun pentru o zi productivă…
1. Ouăle
Atât gălbenușul, cât și albușul sunt surse uimitoare de proteine și grăsimi nesaturate benefice inimii. De asemenea, sunt sățioase, conțin vitamine și minerale esențiale.
2. Iaurtul grecesc simplu și neîndulcit
Adăugarea iaurtului la micul dejun este o idee bună, în special pentru cei care doresc să piardă câteva kilograme. Conținutul nutrițional îți va asigura energia necesară pentru întreaga zi, contribuind și la sănătatea digestivă.
3. Ovăzul
Ovăzul a devenit unul dintre alimentele de top pentru micul dejun, fiind o sursă excelentă de nutrienți: conține fibre solubile care reduc colesterolul și stabilizează nivelul zahărului din sânge, mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp. De asemenea, conține și antioxidanți, are proprietăți antiinflamatoare.
4. Untul de nuci
Untul de nuci este delicios, cremos și nutritiv. Făcut din nuci precum migdalele, untul de arahide sau nucile, este plin de beneficiile grăsimilor saturate sănătoase pentru inimă și plin de proteine.
În general, nucile au fost asociate cu pierderea în greutate și reducerea riscului de boli cronice.
5. Semințele de chia
Este una dintre cele mai sănătoase semințe din lume. Antioxidanții, fibrele, calciul, acizi grași Omega-3 și o serie de alte nutrienți vitali protejează organismul de acțiunea toxinelor și mențin senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.
6. Avocado
Avocado pe pâine prăjită, cu roșii proaspete tăiate cubulețe, ceapă, sare și piper este suficient pentru a te energiza pe parcursul zilei. Este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru pierderea în greutate. Grăsimile nesaturate unice găsite în mod natural în avocado reduc colesterolul și riscul de boli cardiovasculare.
7. Banana
Bananele sunt pline de potasiu, fibre și alți nutrienți valoroși. Îmbunătățesc starea de spirit, energizează, susțin sănătatea digestivă și reduc tensiunea arterială.
8. Spanacul
Spanacul conține o cantitate bună de acid folic și fibre necesare pentru construirea mușchilor.
Spanacul poate reduce șansele de a dezvolta osteoporoză sau boli de inimă. Pe lângă protejarea mușchilor de degenerare, consumul de spanac în fiecare dimineață va crește și circulația sângelui în corp.
9. Fructele de pădure
Fructele de pădure sunt printre cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun: căpșunele, afinele, zmeura și altele sunt bogate în antioxidanți benefici inimii și oferă și un impuls de energie.
10. Cartoful dulce
Au un indice glicemic scăzut, sunt gustoși și conțin nutrienți valoroși. Mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp
11. Ceaiul negru
Încearcă să înlocuiești cafeaua de dimineață cu ceaiul negru: doza de cofeină din acest ceai te va trezi imediat și va crește și vigilența mentală, te va menține concentrat întreaga zi.
12. Somonul sălbatic
Cu toate că sună ciudat, acest pește gras, atunci când este asociat cu ouă și pâine integrală prăjită, creează o masă delicioasă și sățioasă.
Somonul este un superaliment pentru creier, deoarece este bogat în acizi grași omega-3, este o sursă bogată de nutrienți și are un conținut generos de proteine.