Kale nu este singura legumă sănătoasă de acolo. Potrivit Clinicii Mayo , legumele roșii, cum ar fi roșiile și ardeii, ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet, osteoporoză și colesterol ridicat.

Fitonutrienții care conferă acestor frumuseți de rubin culoarea lor vin, de asemenea, cu avantaje puternice pentru sănătate. Culorile mai profunde, precum nuanța întunecată a sfeclei, înseamnă de obicei că leguma este mai bogată în acești fitonutrienți, inclusiv antioxidanți, vitamine și minerale. S-a demonstrat că acești nutrienți ajută la prevenirea cancerului, la combaterea bolilor cronice și la întărirea sistemului imunitar.

Legumele roșii își obțin nuanța și stimularea nutrițională din licopen și antocianină . Licopenul este un antioxidant care s-a dovedit că reduce riscul bolilor de inimă, protejează ochii, combate infecțiile și protejează împotriva deteriorărilor de fumul de tutun.

Cercetătorii studiază de asemenea potențialul său de protecție împotriva cancerului de prostată și a altor tumori. Se crede că antocianinele protejează ficatul, îmbunătățesc vederea și reduc tensiunea arterială și inflamația.

În ciuda beneficiilor lor, 95 la sută dintre adulți nu obțin suficiente legume roșii și portocalii, potrivit Institutului Național al Cancerului .

1. Sfeclă

Potrivit USDA , sfecla este una dintre cele mai bogate în antioxidanți. De asemenea, sunt o mare sursă de potasiu, fibre, folat, vitamina C și nitrați. Conform unui studiu recent , leguma pământească poate scădea tensiunea arterială, poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate stimula rezistența atletică.

Pentru cele mai bune rezultate, încercați să prăjiți sfecla cu puțin ulei sănătos pentru inimă și săriți verdeața pentru concentrația mare de vitamine A, C și K. Puteți bea și sucul lor, dar cercetătorii recomandă să fie atenți la consum. A bea suc de sfeclă zilnic poate fi prea mult un lucru bun. În schimb, optează pentru consumul de sfeclă doar de câteva ori pe săptămână și amestecarea sucului de sfeclă cu alte sucuri de fructe și legume pentru a spori aroma, adăugați mai mulți nutrienți și pentru a preveni consumul excesiv.

2. Varză roșie

Deși poate părea mai purpuriu decât roșu, această varză împărtășește multe dintre beneficiile sale cu frații săi cruciferi precum kale, varză de Bruxelles și broccoli. Culoarea sa profundă provine din antocianine, antioxidanți puternici care pot scădea riscul de tulburări ale creierului, cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui studiu recent .

Varza roșie este ambalată cu vitamine și minerale. O singură cană are 85% din necesarul dvs. zilnic de vitamina C, 42 la sută de vitamina K și 20 la sută de vitamina A. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre, vitamina B6, potasiu și mangan.

Mănâncă varză roșie crudă pentru a obține cea mai mare aromă și nutrienți, potrivit unui studiu recent. Puteți, de asemenea, să-l gătiți, dar asigurați-vă că îl fierbeți cu puțină apă și un timp scurt de gătit pentru a reține cât mai mult antocianină, glucosinolate și alți nutrienți. Pentru un impuls suplimentar de bacterii bune, puteți fermenta și varza.

3. Roșiile

De la sosul de paste până la salata de caprese proaspete, roșiile oferă beneficii ascunse. Roșiile sunt o sursă excelentă de licopen, vitamina C și potasiu. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate , aproximativ 85 la sută din licopenul din dietele noastre provine din roșii proaspete și produse din roșii.

În timp ce toate soiurile oferă beneficii nutriționale, roșiile gătite cu puțin ulei facilitează absorbția licopenului pentru organism.

4. Ardei gras roșu

Aceste legume dulci au doza dvs. zilnică de vitamina A, triplați doza zilnică de vitamina C și doar 30 de calorii. Sunt o alegere excelentă pentru funcția imună sănătoasă și pielea radiantă. Concentrația mare de vitamina C ajută la protejarea împotriva infecțiilor. Mestecați-le crude sau gătite pentru a obține vitamina B6, vitamina E și folat.

5. Ridiche

Aceste rădăcini picante se află și în familia cruciferelor. Ridichile adaugă mai mult decât o mușcătură cu piper. Sunt o sursă bună de vitamina C, folat și potasiu, iar la doar nouă calorii într-o jumătate de ceașcă, ridichile fac o gustare minunată. Spre deosebire de cookie-urile din jurul biroului, fibra lor vă va ajuta să vă simțiți plini și mulțumiți. În timp ce au cele mai multe vitamine, minerale și antioxidanți crude, sunt de asemenea murate ambalate cu nutrienți și intestin sănătos .

6. Ardei iute roșu

Condimentează lucrurile și combate inflamația cu ardei iute roșu. Este posibil să simțiți arsura, dar capsaicina din ardei ar putea ajuta la reducerea durerii. Cercetătorii sunt, de asemenea, căutați în capsaicină pentru compuși care combate cancerul.

O singură uncie de chestii fierbinți are două treimi din necesarul dvs. zilnic de vitamina C, pe lângă magneziu, cupru și vitamina A.

7. Radicchio

Verdele cu frunze întunecate sunt înfuriate în aceste zile, dar acesta merită bine. O singură cană de radicchio are mai mult decât doza dvs. zilnică de vitamina K. De asemenea, asigură folat, cupru, mangan și vitamine B6, C și E.

8. Salata de frunze rosii

La fel ca radicchio, salata de frunze roșii este plină de nutrienți care pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a îmbătrânirii lente, potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică . După cartofi, salata este cea mai populară legumă din Statele Unite.

Verdele cu frunze roșii și întunecate sunt în general mai mari în nutrienți precum antioxidanții și vitamina B6 decât omologii lor mai ușori. O ceașcă de salată de frunze roșii mărunțite are aproape jumătate din necesarul dvs. zilnic de vitamine A și K. Frunzele sale vă vor ajuta, de asemenea, să vă mențineți hidratat – este făcut din 95% apă.

9. Rhubarb

Doar pentru că este adesea inclus în desert, nu înseamnă că rubarba nu este bună pentru tine. Rhubarb are calciu, potasiu, vitamina C și aproape jumătate din cantitatea recomandată de vitamina K într-o cană. Alege rubarba fără mult zahăr pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate.

10. Ceapa rosie

În timp ce poate nu vă place să mușcați în această ceapă dulce crudă, inclusiv în gătitul dvs. puteți adăuga un plus de nutriție. Ceapa rosie contine organosulfuri, compusi care se gasesc in usturoi, praz si ceapa. Aceste substanțe fitochimice pot îmbunătăți sistemul imunitar, pot reduce producția de colesterol și pot sprijini ficatul.

Ally sulfides ajută, de asemenea, la combaterea cancerului și a bolilor de inimă, conform Academiei de Nutriție și Dietetică , iar fibra din ceapă roșie susține un intestin sănătos.

11. Cartofi roșii

Academia de nutritie si dietetica recomanda cartofi, mănâncă frunze verzi și roșii pentru a crește aportul de potasiu și pentru a echilibra tensiunea arterială. Cartofii roșii au un conținut ridicat de potasiu, vitamina C, tiamina și vitamina B6.

Indiferent cum îți place să-ți mănânci piei, nu arunci pielea. Pielea de cartofi este bogată în fibre și conține, de asemenea, multe vitamine. Cartofii roșii conțin, în special, mulți fitonutrienți care conferă pielii culoarea roz sau roșie.

Concluzie

Legumele roșii sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Asigurați-vă că le includeți zilnic, dar nu uitați să mâncați întreg curcubeul. Conform USDA , persoanele care mănâncă o mare varietate de legume și fructe au un risc mai mic de apariția unor boli cronice.

Nu uitați să mâncați pielea de legume pentru a obține fitochimice care combate cancerul și toate substanțele nutritive ale acestora. Deși există suplimente disponibile pentru multe dintre aceste substanțe fitochimice precum licopenul, cercetările au arătat că acestea nu sunt la fel de eficiente. Mâncați întreaga legumă pentru a obține beneficiile.

Sursă: mentinereasanatatii.ro/legume-rosii-foarte-sanatoase/