Speciile de pelin sunt folosite în întreaga lume în scop terapeutic și sunt renumite pentru proprietățile lor antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Pelinul este una dintre cele mai valoroase plante medicinale din fitoterapia românească.
În medicina tradițională, frunzele și tulpinile de pelin se folosesc ca tonic amar pentru stimularea poftei de mâncare. Preparatele de pelin sunt recomandate persoanelor cu tulburări gastrointestinale precum flatulență, dureri gastrice, anorexie, indigestie, dispepsie și gastrită și cu boli de ficat precum hepatită, icter, gastrită și ficat mărit, deoarece au efect hepatoprotector și coleretic.
De asemenea, pelinul are și proprietăți antihelmintice (combate viermi intestinali), intecticide, antibacteriene și antipiretice (scade febra). Cercetările științifice confirmă proprietățile antidepresive, analgezice, citotoxice, neuroprotectoare, antiulceroase, anticancerigene și imunomodulatoare ale pelinului.
Ceai de pelin
La 1 cană cu apă fierbinte se adaugă 1 linguriță de plantă uscată și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se consumă câte 2 căni pe zi. Cura nu trebuie să dureze mai mult de 2 săptămâni.
Beneficii
- efect anticancerigen și detoxifiant
- îmbunătățește funcțiile digestive, biliare și hepatice
Util în caz de
- inapetență
- anorexie
- boli de ficat
- herpes
- dermatită
- candidoză
- dischinezie biliară
- giardia
- febră
- dureri de cap
- constipație
- hemoroizi
- răni, arsuri, infecții
- paraziți intestinali
- oxiuri
Contraindicații, precauții
Pe durate lungi, consumul de pelin poate cauza tulburări mentale și toxicitate. În doze mari poate cauza stomac deranjat, greață, vărsături, amețeală sau chiar insuficiență renală.
Consumat în exces, poate fi letal. Simptome de intoxicație cu pelin: halucinații, somnolență, convulsii.