Diabetul este o boală care nu doare dar care poate avea complicații cumplite și, din nefericire, afectează câteva zeci de milioane de persoane în întreaga lume.
O plantă foarte bună pentru persoanele care suferă de diabet este urzica, întrucât are proprietatea de a scădea nivelul glicemiei. Urzicile sunt un adevărat dar al primăverii, conțin vitaminele A, B, C, K, minerale, glucide, proteine, substanțe grase, steroli, ulei volatil etc.
Urzicile tinere sunt un adjuvant excelent în tratamentul diabetului, din care se prepară un decoct cu efecte terapeutice foarte puternice: scade nivelul glicemic și reduce nivelul zahărului din sânge.
În acest scop, se recomandă o cură cu urzici tinere care durează în funcție de perioada în care se pot procura urzicile.
Cum se prepară decoctul de urzici tinere?
Se culeg 500 g de urzici tinere (părțile de sus) și frunzele se înmoaie în apă timp de 5 minute. Se pune la fiert 1 litru de apă și când clocotește se adaugă urzicile la opărit.
Se tasează cu o lingură de lemn până devin moi, se lasă să se răcească după care se storc în mâini și sucul se transferă într-o sticlă (ar trebui să rezulte aprox. 1 litru de decoct) și se păstrează la frigider.
Urzicile rămase se pregătesc precum spanacul.
Doza recomandată este de 50 ml de 3 ori pe zi, după care se mănâncă la 30 de minute 50 grame de urzici fierte. Ulterior se poate începe masa propriu-zisă (se recomandă să înceapă cu crudități).
Atenție!
Decoctul de urzică este foarte concentrat și are un efect foarte puternic, motiv pentru care poate cauza, temporar, stări de inapetență și greață ușoară.
Pentru a scăpa de aceste simptome se recomandă consumul în paralel a unei infuzii de semințe de chimen (la 1 cană de apă în clocot 1 linguriță de semințe de chimen) sau câteva coji de lămâie.