Ceapa fiind tonică, anti-infecțioasă și terapeutică, este un aliment consumat din cele mai vechi timpuri. Ca aliment de bază sau condiment, roșie, galbenă, verde sau albă, ceapa este un ingredient folosit de mii de ani.
Ceapa are o valoare culinară deosebită, poate fi mâncată atât crudă cât și fiartă, coaptă, prăjită sau chiar uscată și nu ar trebi să lipsească din meniul nostru zilnic. Întrucât prepararea termică îi distruge calitățile nutritive, se recomandă să fie consumată crudă iar pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lăsa la macerat în ulei de măsline peste noapte după care se poate folosi în salate.
În afară de valoarea culinară, ceapa are și calități medicinale uimitoare și este capabilă să înlocuiască o pungă de medicamente. Principalii constituenți sunt: vitaminele B6, C și E, sodiul, fierul, iodul, calciul, fosforul, sulful și siliciul. În plus de acest conținut remarcabil, este săracă în calorii (38 kcal / 100g) și ajută și la arderea grăsimilor. Cei care consumă ceapă regulat sunt mai puțin expuși la boli cardiace, răceli sau reumatism.
Ceapa – Proprietăți
- Stimulent hepatic, renal și al sistemului nervos
- Diuretic puternic, expectorant, hipoglicemiant, dizolvant, vermifug
- Dizolvă și elimină ureea și clorurile
- Antiseptic, anti-infecțios
- Calmează durerea
- Antireumatic
- Antitrombotic, antisclerogen, antitusiv
- Emolient
- Curativ al pielii li al sistemului pilos
- Sedativ, calmant, hipnotic ușor
Leacuri pe bază de ceapă
Pentru reumatism și gută, se recomandă câte 2 căni de decoct de ceapă pe zi. Se spală 2 cepe medii cu tot cu coajă, se fierb într-o cană și jumătate de apă timp de 15 minute. Decoctul se bea cald, pe stomacul gol.
Pentru diaree, se recomandă un decoct din foi de ceapă uscată din care se bea câte o jumătate de L pe zi.
Pentru insomnie, se mănâncă ceapă crudă seara, înainte de culcare.
Pentru astenie, litiază biliară și surmenaj intelectual, se recomandă consumul de ceapă crudă.
Pentru gripă, se recomandă un macerat din ceapă din care se bea câte un pahar la prânz și unul seara.
Pentru diabet, se recomandă 10-15 picături de tinctură de ceapă pe zi.
Pentru arsuri, negi sau degerături, se recomandă comprese cu suc de ceapă pe zona afectată. Ceapa coaptă se recomandă pentru degerături, panarițiu și furunculoză: ceapa se pune în cuptor și se lasă până se înmoaie după care se aplică pe zona afectată.
Pentru crize de nervi, se recomandă să se inspire puternic de câteva ori o ceapă tăiată în două.
Pentru tuse, se recomandă sirop de ceapă: ceapa curățată se taie solzișori, se adaugă o cană de apă, 2 lingurițe de zahăr și se pune la fiert. După ce dă în clocot, se trece prin sită și se păstrează în borcane.
Pentru înțepături de insecte, se recomandă suc de ceapă: se dă 1 ceapă prin răzătoarea mică și sucul se folosește pentru masarea zonelor afectate.