Sindromul colonului iritabil cauzează gaze, dureri și balonare. Este o afecțiune digestivă cronică în care este implicat intestinul gros. Acest sindrom, spre deosebire de bolile inflamatorii, nu deteriorează colonul și nu vine cu riscul de cancer de colon.
Sindromul de colon iritabil este o reacție a intestinului gros la anumiți factori declanșatori
Este vorba de niște contracții neregulate ale colonului care afectează scaunul: reziduurile fie ies greu din intestin și astfel se perturbă procesul de digestie și defecație, fie ies sub formă de constipație. Aceste contracții cauzează o serie de manifestări care apar și dispar, diferă ca durată și severitate de la o persoană la alta.
Dacă simptomele apar de cel puțin 3 ori într-o lună, timp de 3 luni consecutiv, este foarte posibil să suferi de sindromul colonului iritabil.
Simptome clasice
- Diaree, constipație
- Crampe la stomac
- Senzație de balonare
- Greață
Alte posibile simptome
- Dureri de cap
- Pierdere în greutate
- Anxietate, depresie
- Tulburări de activitate sexuală și de somn
Notă: aceste simptome apar doar uneori și nu la toată lumea.
Cauze?
Cauzele apariției acestui sindrom nu sunt cunoscute, însă medicii au subliniat câțiva factori declanșatori:
- Contracțiile mușchilor intestinali: contracțiile neregulate cauzează gaze, diaree și balonare iar cele slabe cauzează constipație
- Anumite alimente
- Sedentarismul
- Dezechilibrul între bacteriile bune și rele
- Modificările hormonale
- Stresul
Alimente care favorizează apariția simptomelor
- Varză, broccoli, conopidă
- Fasole
- Produse lactate
- Ceapă, usturoi
- Alimente procesate, grase sau care au un conținut ridicat de zahăr sau îndulcitori artificiali
- Pâine și produse din panificație din cereale rafinate
- Alcool, cofeină, ciocolată
- Băuturi carbogazoase
Sfat: întrucât fiecare organism este diferit, recomandarea este să-ți notezi o perioadă de timp tot ce mănânci, ca să poți identifica alimentele care îți fac ție rău.
Alimentele recomandate sunt cele care conțin fibre solubile: cereale integrale, legume, fructe. Acestea au capacitatea de a îmbunătăți funcția intestinală și de a reduce balonarea.
În cazul în care stomacul este mai sensibil, legumele se vor fierbe la început, după care, treptat, se pot consuma crude.
Este important să ai mese regulate și echilibrate cantitativ, să eviți alimentele fierbinți precum și cele reci și să mănânci încet, mestecând bine.
La fel de important este și să nu te culci imediat după ce mănânci (așteaptă 2 ore) și să te hidratezi.
Ca și afecțiune, sindromul colonului iritabil nu se tratează, nu există medicamente care să o facă să dispară, ci se pune accent pe controlul simptomelor.