Lombosciatica nu este o boală în sine, este simptomul unei afecțiuni medicale de bază, precum hernia lombară, sindromul disfuncției sacroiliacă, stenoza spinală lombară, tumori spinale, infecții sau leziuni etc.
Durerea este consecința comprimării unui sau mai multor seturi de rădăcini nervoase din zona lombară.
Acest tip de durere care are originea în partea inferioară a spatelui (în zona lombară). Durerea poate fi de la una ușoară până la intensă și coboară prin fese, o ia la vale prin picior, de-a lungul nervului sciatic. În afară de durere, apar și furnicăturile, amorțeala sau slăbicuniea.
Este foarte des întâlnită, la 2 din 5 persoane. Cei mai mulți au între 30-50 de ani. În afară de afecțiunile medicale care generează o astfel de durere, există și o serie de factori de risc care predispun:
- sedentarismul
- obezitatea
- fumatul
- tipul de profesie practicată
Această durere care iradiază în picioare poate fi greu de suportat deoarece creează un disconfort accentuat, fiind o durere ascuțită. La mișcări bruște sau schimbări de poziție, se poate intensifica.
De regulă, crizele de sciatică apar brusc și pot ține de la câteva zile până la câteva săptămâni. Atunci când de dor picioarele sau ne doare spatele, suntem tentați să ne așezăm și să ne odihnim.
Este important de știut că durerea de sciatică nu se ameliorează prin odihnă, dimpotrivă: dacă vei sta, te va durea și mai rău. Este mai bine să te plimbi.
În general, evoluția sciaticii în forma acută este favorabilă: tratamentele cu analgezice, antiinflamatoare și neurotonice își fac bine treaba și te scapă de durere în câteva săptămâni.
În afară de medicamente, s-ar putea ca neurologul să-ți recomande kinetoterapie, electroterapie, hidrokinetoterapie sau masaj. Dacă durerile sunt de o intensitate mare și tratamentul are efect doar pe perioade scurte de timp (revin și devin cronice), soluția de reparație este operația.
Tratamentul pentru durerea de sciatică implică aproape mereu un program controlat și progresiv de exerciții fizice. Ca ele să fie eficiente, trebuie efectuate în mod regulat și exact așa cum kinetoterapeutul a explicat.
Cele mai multe cazuri de sciatică se ameliorează în aproximativ 4-6 săptămâni, exercițiile având un rol major în reducerea durerii și grăbirea vindecării. Atât postura cât și mecanica corpului reprezintă o provocare mare în timpul exercițiilor, însă sunt esențiale pentru a obține rezultate.
Să vedem acum și cele mai bune exerciții care ajută la reducerea durerii, îmbunătățesc mobilitatea și, eventual, ajută la prevenirea reapariției neplăcutelor episoade dureroase:
1. Genunchi la piept
Întinde-te pe spate cu picioarele îndoite în așa fel încăt genunchii să fie îndreptați în sus și tălpile să fie sprijinite pe podea. Adu un genunchi la piept și lasă celălalt picior sprijinit pe podea. Ține genunchiul la piept timp de 30 de secunde (sau cât poți) după care eliberează încet piciorul și repetă și cu celălalt picior; fă 3 repetări la fiecare picior.
2. Ridicări de bazin
Întins pe spate, cu picioarele îndoite, genunchii îndreptați în sus și tălpile lipide de podea (ușor îndepărtate), opintește-te bine în călcâie și ridică bazinul până corpul formează o linie dreaptă de la genunchi până la umeri. Rămâi așa câteva secunde (cât poți), după care revino cu bazinul la podea.
Repetă de 8-10 ori pentru început, iar cu timpul poți crește numărul repetărilor.
3. Poziția porumbelului așezat
Stai așezat pe podea, cu picioarele întinde, drepte și lipite între ele. Îndoaie piciorul drept și pune glezna dreaptă peste genunchiul stâng. Apleacă trunchiul înainte și atinge vârful picioarelor cu mâinile. Stai așa 10-20 de secunde după care revino în poziția inițială și repetă cu celălalt picior.
4. Poziția copilului
Așează-te în genunchi și coboară fesele pe călcâie. Depărtează ușor genunchii și întinze trunchiul între coapse. Întinde și brațele pe podea, în față, drepte pe lângă urechi. Relaxează-te și stai așa 30 de secunde.
5. Întinderi în picioare
Ai nevoie de ceva stabil pentru acest exercițiu, de o înălțime sub cea a șoldurilor (un scaun sau treptele unei scări). Stai în picioare, în poziție verticală, și pune un picior pe scaun (sau trepte). Piciorul se va sprijini în călcâi, cu vârful îndreptat în sus. Nu forța, te întinzi cât poți și rămâi așa 30 de secunde. Revii ușor în poziția inițială după care repeți cu celălalt picior. Repetă de 2-3 ori la fiecare picior.
Notă: s-ar putea ca aceste exerciții să nu fie utile pentru toți cei care au o durere de acest gen, deoarece nervul sciatic poate fi afectat dintr-o diversitate de cauze.
Cu toate că exercițiile ar trebui să provoace o întindere și o tensiune în zonă, ele nu ar trebui să agraveze durerea și nu ar trebui nici să provoace noi dureri.
Aceste exerciții întăresc mușchii din zona afectată, astfel vor putea prelua ei din presiunea pusă pe țesuturile din jur. De asemenea, ajută la stabilizarea spatelui, promovând și flexibilitatea mișcărilor acestuia (ceea ce va folosi pentru a reduce presiunea asupra discurilor din apropierea nervului sciatic. Nu în ultimul rând, îmbunătățesc fluxul sanguin către nervii și mușchii din zonă.