Vinul din flori de păpădie este un bun antipiretic, diuretic și coleretic. De asemenea, este un tonic excelent care elimină toxinele din organism și astfel îmbunătățește procesele metabolice.
Este și un tonic natural, crește pofta de mâncare iar cura cu acest preparat previne ateroscleroza și este benefică în bolile de ficat și în bolile tractului gastrointestinal.
Cum se prepară vinul din flori de păpădie?
Pentru a obține 4 litri de vin aveți nevoie de 1 kg de zahăr brun, 1 lămâie, 4 litri de apă, 1 linguriță de drojdie și 1 borcan de 1 litru plin cu flori de păpădie (se folosesc doar corolele: floarea, fără tulpină).
Florile proaspete de păpădie se pun într-o sită și se spală sub jet de apă după care se pun într-un vas înalt, emailat.
Se curăță lămâia de coajă și se stoarce. Atât sucul cât și coaja de lămâie se pun peste florile de păpădie, se adaugă 3,5 litri de apă și vasul se pune pe foc mic.
Lichidul se fierbe timp de câteva minute după care se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 24 de ore.
A doua zi se pune zahărul într-un vas emailat, se adaugă 500 ml de apă și se amestecă până zahărul se dizolvă. Se pune la fiert până se obține un sirop, după care se toarnă peste infuzia de flori de păpădie.
La final se adaugă și drojdia dizolvată în puțină apă caldă. Recipientul se acoperă cu tifon și se lasă la fermentat într-un loc întunecat și cald timp de 2 zile.
După 2 zile se strecoară și se transferă într-un recipient din sticlă. Se acoperă cu capac din plastic găurit, în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon. Vinul se lasă într-un loc întunecat.
După 7 zile, vinul se trage din recipient cu un furtun pentru a nu agita depunerea de pe fundul vasului. Se păstrează în sticle închise la culoare și bine astupate, care se mai lasă 4-6 săptămâni înainte de consum.
Vinul din flori de păpădie se va păstra într-un loc răcoros pentru cel mult 1 an. Se recomandă câte 80 ml de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, pe o perioadă de maximum 14 zile.
Tonic general
Grație proprietăților sale de a stimula producția de sucuri digestive și bila, păpădia este utilă în caz de inflamația și congestia ficatului și vezicii biliare.
Florile de păpădie au capacitatea de a stimula splina, stomacul, pancreasul și digestia în general.
Flavonoidele din aceste flori sunt aceeași antioxidanți care se găsesc și în vinul roșu și în ceaiul verde, și ajută în lupta împotriva bolilor.
Fiind un bun diuretic natural și eliminând toxinele, purificând sângele, eliberează ficatul de stres. În afară de beneficiile aduse ficatului, florile de păpădie acționează și asupra vezicii biliare, responsabilă de fluxul biliar optim care să utilizeze grăsimile în mod corespunzător.