Păpădia se remarcă printre plantele medicinale din flora spontană a țării noastre ca unul dintre cele mai bune depurative naturale. Fitoterapeuții, precum și botaniștii din toate timpurile și locurile notează eficiența sa în purificarea sângelui. În plus, păpădia este renumit și pentru efectele sale benefice asupra ficatului.
În afară de faptul că este o plantă medicinală blândă, are și valoare nutrițională de excepție și se poate consuma ca aliment. Tulpinile verzi și fragede de păpădie se pot folosi în salate sau se pot servi ca atare, în cura persoanelor diabetice. Rădăcina uscată se poate măcina și folosi la prepararea unei cafele cu proprietăți terapeutice.
Păpădia conține vitaminele A, C, D, E și din complexul B, fosfor, magneziu, fier, siliciu, calciu, mangan și zinc și are un conținut impresionant de beta-caroten. Potrivit studiilor din ultimele decenii, păpădia are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antireumatice, diuretice, anticancerigene, laxative, coleretice și hipoglicemiante.
În medicina naturistă din Rusia, China și Elveția, păpădia este cunoscută ca un bun remediu hepatic. Studiile pe animale sugerează că plata protejează țesuturile ficatului în prezența stresului și a substanțelor toxice precum acetaminofenul (paracetamol), grație efectelor sale antioxidante. De asemenea, reduce și excesul de grăsime stocată în ficat.
Potrivit studiilor, păpădia are un puternic efect anti-diabetic și este folosită, în Turcia de exemplu, în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Potrivit unor cercetări, păpădia poate ajuta și la scăderea nivelurilor de colesterol și tensiune arterial. Ceaiul de păpădie se folosește pentru pierderea în greutate: în cadrul unui studiu pe șoareci s-a observat că acidul clorogenic din păpădie a redus greutatea corporală și nivelurile unor hormoni care favorizează depunerea grăsimilor.
Sirop de păpădie – Beneficii
Potrivit fitoterapeutului Constantin Milică, păpădia nu trebuie să lipsească din cura de primăvară deoarece ajută la curățarea organismului și înlătură în special toxinele din sânge și din ficat. Pe de alte parte, celebra botanistă Maria Treben recomandă siropul de păpădie atât pentru curățarea sângelui, cât și pentru curățarea ficatului și rinichilor, pentru reglarea hormonală, pentru acnee și alte afecțiuni ale pielii cauzate de un organism intoxicat. Siropul de păpădie se poate consuma pe pâine cu unt sau ca atare.