BPOC este o boală pulmonară de care probabil nu au auzit, dar Societatea Română de Pneumologie atrage atenția că BPOC (Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică) este, în prezent, a treia cauză de deces la nivel mondial.
Este denumită și „boala cu mai multe fețe” și nu este deloc de neglijat
Apare mai ales la fumători și este o boală inflamatorie. Spre deosebire de astmul bronșic, de exemplu, este progresivă și are un element în plus, nedorit: indiferent de felul în care vom aborda boala, un prejudiciu la nivelul plămânilor va persista.
Este o patologie complexă pulmonară, care are manifestări la nivelul întregului organism, cu precădere în stadiile avansate. Identificarea precoce și instituirea tratamentului încă din fazele incipiente duce la scăderea ritmului de progresie a bolii și la creșterea calității vieții pacienților.
BPOC începe să se manifeste după 40 de ani, deoarece cei mai mulți dintre pacienții sunt persoane care fumează deja de peste 20 de ani (deci cam jumătate din viață). De asemenea, boala fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberele industriale, fumul produs de arderea combustibililor biologici precum cărbunele, gunoiul de grajd sau lemnul.
Din nefericire, mai mult de jumătate dintre pacienții care suferă de BPOC nu știu că sunt bolnavi, deoarece simptomele timpurii se pot confunda ușor cu cele ale fumatului excesiv, sau cu cele ale înaintării în vârstă:
- tuse
- oboseală
- senzație de sufocare
- producție cronică de spută
La început apare tusea, iar fumătorii consideră că este ceva normal și nu se alarmează. În timp, apare și oboseala la efort (urcatul scărilor sau activități casnice), la lucruri care nu ar trebui să solicite pe nimeni.
Atunci când oboseala la efort devine supărătoare și pacientul ajunge la medic, din păcate capacitatea respiratorie a scăzut deja considerabil.
În cazul acestor pacienți, mai ales dacă sunt fumători înrăiți, este esențial ca în momentul în care încep să obosească, să se pregătească să meargă la medicul specialist pneumolog în fiecare an.
Diagnosticul de BPOC se pune cu ajutorul unei investigații numite spirometrie, o procedură nedureroasă și obligatorie pentru diagnosticare. Acest aparat arată cât de mult este (sau nu este) amputată funcția pulmonară, cât la sută mai are pacientul din plămân, concordant cu greutatea, înălțimea, vârsta și cu cât ar trebui să aibă pacientul în cazul în care parametrii ar fi normali.
O pierdere pulmonară mai mare de 50% se traduce prin boală severă. După un diagnostic cu BPOC nu mai este cale de întoarcere. Medicamentele nu pot readuce capacitatea respiratorie în starea în care era înainte, ajută doar să nu mai scadă parametrii.
De regulă, medicii recomandă bronhodilatatoare inhalatorii care ajută la ameliorarea simptomelor. Pentru un bolnav imobilizat în casă și care obosește la cel mai mic efort, este o mare realizare.
Atenție! Cel mai important tratament este renunțarea la fumat, ca boala să nu mai progreseze și să se elimine riscul de complicații. La fel de importantă este și depistarea din timp. În cazul celor care fumează, cu cât ajung mai repede la medic, cu atât mai bine!