Atât cozile cât și frunzele de la cireșe, vișine și căpșuni sunt folosite în medicina populară la prepararea ceaiurilor binefăcătoare.
Frunzele de căpșun – Beneficii
Căpșunile sunt bogate în fibre iar acestea susțin tranzitul intestinal. De asemenea, conțin și potasiu, un mineral important pentru reglarea tensiunii arteriale.
Sunt o sursă excelentă de vitamina C, necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor; de vitamina A, esențială pentru sistemul imunitar și de vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui.
Potrivit unei recenzii din 2016, inclusiv frunzele fructelor de pădure sunt bogate în compuși bioactivi înzestrați cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
Frunzele de căpșun conțin calciu și fier, doi compuși importanți pentru producția de hemoglobină și pentru sănătatea oaselor.
Au efecte diuretice și digestive, la fel ca fructele și sunt și dezinfectante și astringente.
Mod de preparare
Frunzele de prepară sub formă de infuzie iar pentru un efect terapeutic mai intens, se pot combina cu frunzele altor fructe de pădure, de exemplu cu frunze de zmeură, mur sau afin.
Frunzele se amestecă în cantități egale. Pentru o cană de ceai, se folosește 1 lingură din acest amestec peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat după care se strecoară.
Notă: pentru a extrage cât mai mulți nutrienți din frunze, se lasă la infuzat peste noapte sau măcar pentru 4 ore.
Opțional, se poate aromatiza cu zeamă proaspătă de lămâie sau cu miere.
În plus, frunzele de căpșun se pot folosi și în scop cosmetic: în apele florale, măștile faciale sau în rețetele de săpun.
În ce boli ajută?
- Balonare, flatulență, gaze intestinale
- Constipație, digestie încetinită
- Greață
- Crampe abdominale
- Diaree
- Aciditate gastrică excesivă
- Reumatism, artrită, gută
- Probleme ale ficatului
- Hipertensiune arterială
- Afecțiuni ale rinichilor
- Avitaminoze
Pentru calmarea durerilor, ceaiul se poate adăuga la băi.
Ceai din cozi de căpșuni – sporește efectul digestiv
Din cozi de căpșun se poate face o infuzie separată, din 1 linguriță de codițe și 250 ml apă.
Are o acțiune calmantă la nivelul stomacului, atenuează crampele, balonarea și stările de greață.