Prăjitura ”Lissa”


Mi-am permis să-i dau prăjiturii numele meu – Cu ceva timp în urmă, mi-a sugerat o doamnă drăguță să fac o prăjitură și să-i dau numele meu… Inspirația mi-a venit acum câteva zile, când mă gândeam ce prăjitură să fac…

Cam așa arată la interior… vă spun sincer, este și aspectuoasă, și foarte bună… trebuie să mă laud puțin, nu-i așa? 🙂

1) Începem cu foile maro…

Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri de zahăr, 1 lingură de ulei, 1 lingură de cacao, 3 linguri de făină

Se bat albușurile spumă tare, se adaugă zahărul, se amestecă gălbenușurile și uleiul și se adaugă la compozițiel… Apoi, folosind o lingură de lemn, se amestecă ușor făina cu cacao… Se pune hârtie de copt pe fundul unei tăvi (de 30/22 cm) și se coc 2 foi din această compoziție…

2) Continuăm cu foile roz…

Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri de zahăr, 1 lingură de ulei, 3 linguri budincă de căpșuni, 1 lingură de făină

Se bat albușurile spumă tare, se adaugă zahărul, se amestecă gălbenușurile și uleiul, se adaugă la compoziție… Folosind o lingură de lemn, se amestecă ușor budinca și făina…
Se coc 2 foi și din această compoziție…

3) Blatul cu nucă…

Ingrediente: 5 albușuri, 100 g zahăr, 50 g nucă de cocos, 50 g nucă măcinată, 2 linguri de făină, jumătate de plic praf de copt, 1 lingură esență de vanilie

Se bat albușurile spumă tare, se adaugă zahărul și se bat bine în continuare… Se pun și celelalte ingrediente și se amestecă ușor, folosind o lingură…

În tava în care am copt foile coacem și blatul…

Ingrediente pentru cremă: 5 gălbenușuri (rămase de la blatul cu nucă), 10 linguri de zahăr, 10 linguri de lapte, 100 g ciocolată albă, jumătate de lămâie (coajă și suc), 100g ciocolată cu gust de căpșuni, 1 lingură de cacao, 350 g unt

Se amestecă, la bain-marie, gălbenușurile, zahărul și laptele. Se amestecă bine, până se îngroașă… Așa fierbinte, am împărțit în două cratițe – în una am pus ciocolata albă, ruptă bucățele mici, și am amestecat bine, până s-a topit… apoi am pus sucul și coaja de lămâie… în cealaltă am pus ciocolata cu căpșuni, am amestecat până s-a topit și am lăsat la rece ambele creme…

Se bate untul spumă și se împarte în două… jumătate se amestecă cu crema albă, iar jumătate se amestecă cu cacao și crema maro…

Am montat prăjitura așa cum se vede și în imagine…

  • foaie maro, jumătate din crema albă
  • foaie roz, jumătate din crema maro
  • blatul cu nucă, crema maro
  • foaie roz, crema albă
  • foaie maro

Deasupra, am folosit o glazură din 200 g ciocolată, topită cu 120 ml frișcă…

Să o savurați cu drag! Poftă bună!

Rețeta aparține dnei. Liliana Botescu și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal.