Sucul de urzică – Cel mai puternic remediu pentru curățarea organismului de toxine?
Este un suc excelent pentru detoxifierea organismului. Concentrând toate componentele vindecătoare ale plantei, după ce se bea, acestea sunt absorbite rapid în organism.
Se recomandă prepararea sucului din rădăcinile și tulpinile fragede, culese în urmă cu cel mult trei ore.
În acest fel, nu există riscul de oxidare, păstrând în totalitate proprietățile urzicii.
Urzicile sunt printre plantele cele mai benefice organismului, prin conținutul lor extrem de bogat în vitamine, azotoase, acizi, săruri minerale, glucide, substanțe proteice, clorofilă și toți aminoacizii esențiali. Se întrebuințează, astfel, pe scară largă în medicină, în industria farmaceutică și ca aliment.
100 de grame de frunze tinere de urzică conțin: minerale – 250 mg potasiu, 144 mg calciu, siliciu, 6 mg fier; vitamine – 40 mg C, 0.250 mg B1, 1.400 mg B2, 2.33 mg E, 3.35 mg PP, A și K.
Urzicile conțin 7,9% proteine, 7,1% glucide, 0,7% lipide.
Urtica dioica prezintă un mare interes în alimentație, datorită faptului că este printre puținele plante care conțin toți aminoacizii esențiali: leucina – izoleucină 0,3%, fenilalnină 0,13%, tirozină 0,06%, alanină 0,15%, cistină 0,008%, histidină 0,15% s.a.m.d.
Sucul de urzică – proprietăți și beneficii
-purifică sângele, având un efect de detoxifiere asupra tuturor organelor și sistemelor din organism
-consolidează și întărește sistemul imunitar
-ajută la curățarea organismului de toxine
-intensifică procesele metabolice din corp
-intensifică procesul de recuperare la cei care au suferit de anumite afecțiuni și boli
-este eficient în menținerea oaselor puternice, implicit în combaterea osteoporozei
-normalizează activitatea tractului gastrointestinal
-îmbunătățește starea de sănătate
-combate simptomele care apar în cazuri de ateroscleroză, hemoroizi, diabet, gută și reumatism
-ajută la calmarea stărilor de nervi
-vindecă afecțiunile pancreasului
-are efect benefic asupra tractului respirator
-curăță ficatul, intestinele ș rinichii
-are efect hipoglicemiant, scade nivelul de zahăr din sânge
-combate obezitatea, fiind bogat în vitamine, minerale și oligoelemente
Rețetă românească de suc de urzică
O altă rețetă foarte utilizată, mai ales în Transilvania și Bucovina, este și foarte apreciată datorită rezultatelor obținute.
Se prepară în felul următor: se culeg frunze și tulpini fragede de urzici, se spală foarte bine, se scurg de apă, se mărunțesc cu un blender, apoi se strecoară prin tifon. Din sucul astfel obținut, se bea câte 20 ml dimineața. Pe stomacul gol, cu 20 de minute înainte de micul dejun.
Dacă nu vă place gustul, se poate adăuga o bucățică de ananas sau o felie de portocală.
Ca regulă generală, frunzele trebuie stoarse imediat după spălare, cât sunt încă umede, pentru a se extrage mai bine sucul.
Se folosesc și în edem cardiac, astm, insuficiență venoasă, bronșită, tuberculoză etc. .
Un mijloc extrem de eficient pentru a ne recăpăta tonusul, este consumul, timp de zece zile, dimineața și seara, a 100 g de suc obținut prin stoarcerea frunzelor proaspete ale unor urzici tinere, care nu depășesc înălțimea de 15 cm.
Datorită calităților sale homeostate și vasoconstrictoare, sucul de urzică este extrem de prețios.
Se administrează, în cazul în care se scuipă sânge, în caz de sângerare a nasului, de hematurie sau de hemoragie uterină, 100 g pe zi, de mai multe ori.
Pentru aplicări locale, de exemplu pentru sângerarea nasului, se introduce în nară o bucată de vată îmbibată în acest suc.
Împotriva hemoragiilor interne, mâncărimilor de piele și împotriva hemoroizilor, se consumă suc proaspăt de urzică de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar.
Precauții
A se administra cu precauție persoanelor cu tromboze sau sub medicație, întrucât conținutul ridicat de vitamina K determină o creștere a vitezei de coagulare.