Principala cauză pentru care, în ciuda eforturilor depuse, nu poți scădea în greutate este retenția de apă.
De asemenea, este și motivul pentru care te simți pufos și plin.
Ce este retenția de apă?
Fluidul în exces din zona intercelulară și în sistemul circulator este principalul motiv pentru edemul cunoscut ca retenția de apă, o condiție care duce la umflarea gleznelor, feței, picioarelor, mâinilor și care poate afecta pe oricine, mai ales pe femeile însărcinate. Pentru a preveni retenția de apă, consumă alimente bogate în potasiu.
Care sunt cauzele retenției de apă?
Potrivit studiilor, principalele cauze sunt sarcina, reacția corpului la apă, schimbările hormonale și menopauza, lipsa de vitamine, fumul și praful, afecțiuni ale ficatului, mâncarea de tip fast food, hipotiroidismul, intoleranța la anumite medicamente, afecțiunile rinichilor, lipsa de proteine.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, stomacului îi este tot mai greu să producă acid și astfel alimentele consumate nu sunt digerate așa cum ar trebui iar acest lucru duce la alterarea stomacului și a tractului digestiv, la iritarea peretelui intestinal. Cu trecerea timpului, peretele intestinal se poate rupe, caz în care mâncarea nedigerată ajunge la sânge.
Ca măsură de apărare, sistemul imunitar începe să trimită agenți anti-infecție care duc la alergii cum ar fi retenția de apă. Pentru a preveni acest întreg proces cu efect domino, recomandarea este să elimini din dietă produsele lactate și ouăle deoarece sunt factori declanșatori majori ai retenției de apă.
Cum poți scăpa de retenția de apă -Sfaturi
1.Apă
Hidratarea este absolut crucială pentru a preveni retenția de apă. Atunci când corpul nu primește suficientă apă, începe să stocheze lichidele.
2.Sare
Sarea are un conținut bogat de sodiu care cauzează retenția de apă. Corpul are nevoie între 2-2,5 grame de sodiu pe zi. Se recomandă să nu depășești această doză și să consumi cât mai multe legume și fructe proaspete.
3.Transpirație
Prin procesul de transpirație se elimină o parte din toxine din corp. Cu cât transpiri mai mult, cu atât ești mai sănătos însă trebuie să te hidratezi suficient în fiecare zi.
4.Fibre
Fibrele au capacitatea de a curăța și de a elimina fluidele în exces. Pentru un aport crescut de fibre, consumă cât mai multe legume și fructe.
5.Pește
Peștele are un conținut mai mult decât generos de Omega-3, care este foarte important pentru sănătatea organismului.
6.Pepene galben
Este bogat în potasiu și astfel previne retenția de apă și echilibrează nivelul de sodiu din organism.
7.Nuci și cereale
Cerealele conțin vitamina B6 și fibre iar nucile conțin grăsimi sănătoase.
8.Diuretice
Diureticele ajută la producerea urinei și astfel sunt o soluție excelentă pentru a preveni retenția de apă.
Reglează și tensiunea arterială și ajută și la tratarea bolilor de ficat și bolilor de inimă.
Atenție! Consumul în exces de diuretice duce la deshidratare și la dezechilibre de sodiu și potasiu din organism.
Alimente diuretice: ceapă, țelină, cafea, ceai, pepene roșu, mătase de porumb, păducel.
Un alt lucru important de reținut: se recomandă o alimentație alcătuită în proporție de 80% din legume, fructe, cereale, pește și soia și reducerea considerabilă de consum de sare, precum și evitarea consumului de alimente procesate.