Pasta de hrean este foarte gustoasă și sănătoasă și se prepară destul de repede. Hreanul conține foarte multă vitamina C, utilă atât sistemului circulator cât și celui imunitar; minerale precum calciu, magneziu, potasiu și fier și este recomandat mai ales în perioadele reci dar nu numai.
Aveți nevoie de 450 g hrean ras, 40 g zahăr, 10 g sare, 350 ml apă fiartă și răcită, 100 ml ulei de floarea-soarelui și 100 ml de oțet. Curățați hreanul și dați-l prin răzătoare. Deasupra hreanului puneți celelalte ingrediente și mixați până obțineți o pastă omogenă. Transferați pasta în borcane mici și curate, închideți-le ermetic și păstrați-le la frigider.
Sos de hrean cu miere
Este un sos special, extrem de plăcut la gust. Se prepară din 3 linguri de miere, 1 lingură oțet, 6-10 linguri de hrean ras, sare, piper și 200 ml de smântână de gătit. Curățați, spălați și dați hreanul prin răzătoare. Amestecați hreanul ras cu smântâna după care adăugați treptat și oțetul, mierea, sarea și piperul.
Hrean la borcan
Se prepară din 100 g hrean ras, 1 linguriță de zahăr, sare, 1 lingură oțet și 20 ml de apă. Se pune la fiert apa, oțetul, zahărul și sarea. Lichidul fierbinte se toarnă peste hreanul ras, se amestecă bine și se umplu borcanele după care se închid ermetic și se păstrează la rece.
Beneficiile hreanului
- Proprietăți laxative, purgative
- Bun diuretic, util în caz de retenție de apă
- Are efect stimulant asupra aparatului digestiv
- Efect antibiotic, expectorant, decongestionant, bronhodilatator
- Bun pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și pentru îmbunătățirea memoriei
- Puternic vitaminizant și remineralizant
- Util în caz de reumatism sau gută
- Util împotriva durerilor articulare (sub formă de cataplasmă)