Diabetul, o afecțiune cronică care apare la mulți adulți și copii din lumea întreagă, are multe consecințe serioase dacă rămâne necontrolat: boală renală, afectare cardiovasculară, orbire etc.
Consumul anumitor alimente poate crește glicemia
Macronutrienții precum grăsimile, carbohidrații și proteinele ne oferă energia necesare pentru a ne desfășura activitățile zilnice. Printre aceștia, carbohidrații au cel mai mare impact asupra glicemiei, deoarece în procesul de digestie se descompun în glucoză care se absoarbe în sânge.
Carbohidrații includ fibrele, amidonul și zaharurile. Este bine de știu că fibrele nu sunt digerate și nu se absorb în sânge la fel ca ceilalți carbohidrați, așa că nu afectează la fel de mult glicemia.
Scăzând numărul de fibre din numărul total de carbohidrați, vei afla numărul de carbohidrați digerabili sau numărul net de carbohidrați. De exemplu: o cană cu diferite legume conține 10 grame de carbohidrați și 4 grame de fibre, adică conține un număr net de 6 grame de carbohidrați.
Dacă o persoană cu diabet zaharat consumă prea mulți carbohidrați deodată, glicemia poate crește periculos demult. În timp, o glicemie crescută poate duce la distrugerea nervilor periferici și a vaselor de sânge. În final, hiperglicemia cronică va duce la boală renală, cardiovasculară etc.
Menținerea unui consum redus de carbohidrați poate preveni creșterea glicemiei, astfel poate reduce riscul de complicații.
Care sunt alimentele de evitat în diabet?
1. Băuturi îndulcite cu zahăr
Băuturile îndulcite cu zahăr sunt strict interzise persoanelor care au diabet zaharat: o cutie de cola are aproximativ 40 de grame de glucide care se absorb imediat.
Găsim această cantitate și în ceaiurile îndulcite sau în limonada îndulcită. În afară de zahăr, aceste băuturi sunt pline și de fructoză care este strâns legată de insulino-rezistență și diabet.
Studiile au demonstrat că un consum de sucuri îndulcite cu zahăr crește riscul de diabet și de ficat gras.
Nivelul crescut de fructoză din sucurile îndulcite cu zahăr poate cauza modificări metabolice care promovează apariția grăsimii abdominale și creșterea trigliceridelor, colesterolului.
Se recomandă apa plantă sau apa minerală pentru un control mai bun al glicemiei și pentru a preveni apariția diabetului zaharat.
2. Grăsimi trans
Grăsimile artificiale trans sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră: sunt create prin adăugarea de hidrogen la acizii grași nesaturați, pentru a-i face mai stabili.
Alimentele precum untul de arahide, margarina, diferite creme și mâncarea congelată sunt plini de grăsimi trans. De asemenea, producătorii adaugă grăsimi trans și în brioșe, covrigei și alte produse coapte pentru a le prelungi viața pe raft.
Grăsimile trans nu cresc direct glicemia, însă s-a demonstrat o legătură între acestea și creșterea inflamației, rezistenței la insulină, a grăsimii abdominale și scăderea colesterolului bun, afectarea vaselor de sânge.
Recomandarea este să verificăm eticheta produselor și să evităm alimentele pe care scrie „parțial hidrogenate”.
3. Alimente procesate
Din categoria alimentelor procesate face parte atât pâinea albă și orezul alb, cât și pastele din făină albă și au un conținut bogat de carbohidrați.
Consumul de covrigi, pâine și alte alimente din făină rafinată duc la o creștere semnificativă a glicemiei, atât la persoanele cu diabet zaharat tip 1 cât și tip 2.
Alimentele procesare au un conținut redus de fibre. Fibrele au rolul de a ajuta la o absorbție mai încetinită a zahărului în sânge, astfel creșterea consumului de fibre îmbunătățește și sănătatea intestinală și promovează și scăderea rezistenței la insulină.
4. Iaurt îndulcit, cu fructe
Pe când iaurtul simplu este o opțiune ideală pentru diabetici, iaurtul care conține fructe sau diferite arome este făcut din lactate fără grăsimi (sau cu puține grăsimi) și abundă în zahăr și carbohidrați. Un iaurt cu fructe conține aproximativ 31 de grame de zahăr.
Cu toate că iaurtul congelat este considerat o alternativă sănătoasă la înghețată, află că și acesta poate conține la fel de mult zahăr sau chiar mai mult ca înghețata.
În loc de iaurturi bogate în zahăr care cresc glicemia, alege iaurtul simplu care nu conține zahăr și care poate ajuta la scăderea în greutate, la îmbunătățirea sănătății intestinale.
5. Cereale îndulcite
Majoritatea cerealele îndulcite pentru micul dejun conțin mult mai mulți carbohidrați decât ne putem imagina. Mai mult, au și foarte puține proteine care să ajute la menținerea unei stări de sațietate prelungite și glicemia stabilă pe tot parcursul zilei.
6. Cafeaua aromată
Pe când cafeaua simplă este sănătoasă și reduce riscul de diabet zaharat, cafeaua cu diferite arome este mai mult un desert lichid decât o băutură sănătoasă.
Un caramel frappuccino, de exemplu, conține 57 de carbohidrați rapizi, ceea ce reprezintă un dezastru pentru glicemie. Recomandarea este să alegem cafeaua simplă sau espresso și dacă chiar est nevoie, să folosim îndulcitor. În așa fel evităm problemele cu glicemia.
7. Zahăr natural
Este bine ca persoanele cu diabet să reducă la minim consumul de zahăr alb și de produse cu zahăr, dar în afară de acestea există și mierea, nectarul de agave sau siropul de arțar, toate la fel de dăunătoare.
Zahărul brun și zahărul natural, precum mierea, siropul de arțar și nectarul de agave sunt intens procesate și conțin la fel de mult carbohidrați ca și zahărul alb.
8. Fructe uscate
Fructele proaspete reprezintă o sursă excelentă de câteva minerale și vitamine importante precum potasiu și vitamina C, dar atunci când fructul este uscat, i se elimină apa și toate substanțele nutritive se concentrează, inclusiv zahărul.
Stafidele, de exemplu, conțin de 4 ori mai multe glucide în comparație cu strugurii iar acest lucru se aplică și în cazul altor fructe uscate. Pacienții cu diabet nu trebuie să renunțe la fructele proaspete, doar la cele uscate.
9. Produse din făină rafinată
Alimentele precum biscuiții, sticksurile, chipsurile sunt, în general, produse din făină rafinată și conțin foarte puține substanțe hrănitoare. Mai mult, au multe glucide cu absorbție rapidă care cresc repede glicemia.
În loc de aceste produse, se recomandă ca gustare nucile și legumele fără amidon, cu un pic de brânză de vaci.
10. Suc din fructe
Chiar dacă sucurile din fructe sunt, în general, considerate băuturi sănătoase, efectele asupra glicemiei sunt similare cu cele de după consumul de băuturi îndulcite cu zahăr.
La fel ca sucurile îndulcite cu zahăr, sucurile din fructe conțin multă fructoză care duce la insulino-rezistență, boală cardiovasculară și obezitate. Apa simplă sau cu un pic de lămâie este o alternativă mult mai bună.
11. Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți trebuie evitați mai ales de către pacienți cu diabet. De ce? Deoarece cartofii, în sinea lor, au un conținut relativ crescut de carbohidrați dar atunci când sunt decojiți și prăjiți în ulei devin și mai dăunători.
Produsele prăjite sunt toxice, pot crește riscul de boală cardiovasculară și pot promova inflamația.
Așadar, pacienților cu diabet li se recomandă să evite alimentele care cresc glicemia, dar și cele care duc la rezistență la insulină. Este bine să aleagă alimentele proaspete în locul celor intens procesate.