Ouăle reprezintă un aliment versatil, o sursă importantă de proteine. Potrivit Asociației Americane de Diabet, sunt o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece un ou mare conține jumătate de gram de glucide, ceea ce înseamnă că nu afectează glicemia.
Ouăle – Conținut extrem de mare de colesterol
Un ou mare conține aproximativ 200 de mg de colesterol, dar există o dezbatere intensă legată de acest tip de colesterol. Monitorizarea nivelului colesterolului este importantă, cu precădere în cazul persoanelor cu diabet: diabetul în sine reprezintă un risc cardiovascular cert.
Un nivel crescut de colesterol în sânge crește riscul de boală cardiovasculară dar consumul de colesterol alimentar nu are un efect atât de profund asupra vaselor pe cât s-a crezut inițial.
Beneficiile consumului de ouă în diabet
Un ou conține aproximativ 7 grame de proteine și reprezintă o sursă excelentă de potasiu, care ajută la buna funcționare a nervilor și a mușchilor, la reglarea nivelului de sodiu din organism, îmbunătățind sănătatea inimii.
Ouăle conțin nutrienți precum colina ( îmbunătățește sănătatea cerebrală) și luteina (ne protejează de boli). Gălbenușul de ou conține biotină, extrem de importantă pentru sănătatea pielii, unghiilor, părului și pentru producția de insulină.
Ouăle de la găinile crescute în libertate sunt bogate în acizi grași Omega-3, grăsimi sănătoase pentru cei cu diabet zaharat. Nu au un conținut bogat de calorii (un ou mare are aproximativ 75 de calorii, 5 grame de grăsime din care 1,6 sunt grăsimi saturate) și dacă sunt combinate cu spanac, roșii sau alte legume, devin și mai sănătoase.
Ouăle – Reputație proastă
Cu ceva ani în urmă, ouăle au primit o reputație proastă, fiind considerate prea bogate în colesterol pentru a putea fi incluse într-un plan alimentar sănătos. De atunci, s-au schimbat multe!
Relația dintre colesterolul alimentar și cel sanguin pare să nu fie atât de strânsă pe cât s-a crezut în trecut: istoricul familial joacă un rol mult mai mare.
Atunci când vine vorba de colesterol, adevăratul inamic vine sub forma alimentelor bogate în grăsimi trans și grăsimi saturate. Cu toate că s-a dovedit că nivelul crescut de colesterol din ouă nu influențează semnificativ nivelul de colesterol din sânge, pacienții cu diabet sunt sfătuiți să consume ouă cu moderație.
Ce spun ghidurile?
Recomandarea ghidurilor: o persoană cu diabet zaharat să nu consume mai mult de 200 de mg de colesterol pe zi iar pentru cei ce nu suferă de diabet se recomandă 300 mg / zi.
Un ou mare conține aproximativ 186 mg de colesterol, ceea ce înseamnă că dacă am consumat un ou, aproape ne-am terminat rația de colesterol zilnic. Este important de știu că tot colesterolul se află în gălbenuș, așa că albușul se poate consuma fără teama conținutului de colesterol.
Este bine să nu uităm că și gălbenușul are avantajele sale: conține toată vitamina A, colina, calciul și Omega-3.
Ouăle și diabetul – Concluzie
Cantitatea ideală pentru un diabetic este de 3 ouă fierte pe săptămână. Dacă se va consuma doar albușul, rația se poate crește fără probleme.
Trebuie acordată atenție la ce se asociază cu ouăle: un ou relativ sănătos devine nesănătos în momentul în care este asociat cu bacon, cârnați sau alte alimente grase.
Un ou fiert tare reprezintă o gustare sănătoasă pentru diabetici. Proteinele vor crea o senzație de sațietate prelungită și nu vor afecta glicemia, reducând absorbția glucozei și încetinind digestia.
În cazul persoanelor cu diabet, consumul de proteine animale sau vegetale la fiecare masă (dar și ca gustare) reprezintă o dietă ideală.