Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Melcișori de casă cu mac și miere, buni de te lingi pe degete – Nu a rămas niciunul, s-au mâncat toți!
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 g făină
- 300 ml lapte cald
- 20 g drojdie proaspătă
- 3 linguri zahăr
- 1 praf de sare
- 3 gălbenușuri
- 3 linguri ulei
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 200 g mac măcinat
- 120 g zahăr
- 50 g miere
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 100 ml apă
Alte ingrediente necesare:
- 1 o bătut pentru uns
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia și 1 linguriță de zahăr în laptele cald. Lăsăm amestecul la loc cald, să se activeze drojdia.
Cernem făina într-un bol. Adăugăm restul ingredientelor necesare pentru aluat, împreună cu amestecul de drojdie și frământăm un aluat omogen și neted, timp de 10 minute. Aluatul trebuie să fie un pic moale, să se desprindă ușor de pe mâini și de pe marginile bolului. Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, timp de 40-60 de minute.
Pentru umplutură, punem apa și zahărul într-un vas. Fierbem până zahărul se dizolvă, adăugăm mierea și macul și omogenizăm. Luăm vasul de pe foc, încorporăm și coaja de lămâie și lăsăm umplutura să se răcească.
Întindem aluatul într-un dreptunghi subțire, de 40*60 cm. Întindem umplutura pe o parte și o acoperim cu cealaltă parte de aluat. Tăiem în fâșii late de aproximativ 2 cm.
Întindem un pic cu mâna fiecare fâșie, răsucim și rulăm, formând melcișorii.
Transferăm melcișorii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le lăsăm la dospit doar până cuptorul ajunge la temperatura de 180 de grade. Le ungem cu ou bătut și le coacem timp de 20 de minute, până se rumenesc frumos.
După ce se răcesc un pic, le pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!