În zilele de azi, ceapa se află în topul celor mai cercetate legume în laboratoarele unor facultăți de medicină și farmacie din Israel, Italia, Franța și India și este intens cercetată și în spitalele universitare din Iran, Rusia și Japonia.
Conform specialiștilor, ceapa ar trebui mâncată zilnic, în stare crudă.
Componentele principale sunt vitaminele B1, B2, B6, C și E, acid pantotenic, niacină, caroten, fosfor, potasiu, calciu, iod, fier, mangan, zinc, cupru, uleiuri de muștar, fluor, siliciu, seleniu, aminoacizi sulfuroși, sulfide, prostaglandină A, substanțe vegetale secundare și hormoni vegetali.
Cât și cum se consumă ceapa?
Potrivit cercetătorilor, ceapa are un potențial vindecător extraordinar și pentru a beneficia de acest efect vindecător, dar și preventiv, ceapa ar trebui mâncată crudă, în fiecare zi. Este ușor digerabilă, dacă este tăiată mărunt și mestecată foarte bine.
Efectul preventiv sau vindecător se manifestă de la ¼ ceapă crudă pe zi.
Iată și efectele vindecătoare:
-stimulează enzimele digestive
-stimulează curgerea bilei și glandele digestive
-fluidizează saliva, limfa și sucurile intestinale
-vindecă tusea și răgușeala
-combate infecțiile din sistemul digestiv
-are acțiune detoxifiantă
-are efect antibacterian și acționează împotriva bacteriilor negative și a agenților patogeni din intestin
-reduce hipertensiunea și valorile ridicate ale colesterolului
-are efect calmant și expectorant
-este antiseptică: folosită extern, calmează înțepăturile de insecte
-valorifică oxigenul din celule, astfel celulele dispun de o cantitate mai mare de oxigen
-previne apariția cancerului bucal, colo-rectal, de sân, de prostată, esofagian, laringian
-previne arterioscleroza, accidentele cerebrale și infarctul
Contraindicații și precauții
În cazul persoanelor care au o intoleranță digestivă, mai mică sau mai mare, la ceapă, aceasta poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv și poate duce chiar la apariția stărilor de greață și la apariția indigestiei puternice. În cazul acestor persoane, doza de ceapă va fi redusă până la limita suportabilității, urmând ca organismul să fie obișnuit, gradat, cu această legumă.
Persoanele suferinde de colită de fermentație, de sindromul colonului iritabil sau de gastrită, vor consuma ceapa cu prudență.
În vederea corectării mirosului respirației, după consumul de ceapă se recomandă și consumul de o portocală acrișoară – se mestecă îndelung coaja puternic parfumată