Ideal pentru supe, salate sau de savurat ca atare, cu pâine – Macrou conservat în ulei
Ingrediente necesare:
- Macrou (5,5 kg pește pentru 8 conserve)
Ingrediente necesare pentru fiecare borcan de 500 ml:
- 4-6 boabe piper negru
- 2-3 boabe ienibahar
- 1 linguriță sare neiodată
- 1-2 linguri apă
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 foaie dafin – opțional
Mod de preparare:
Lăsăm peștele să se decongeleze după care curățăm de măruntaie, de pelicula neagră din interior, de capete, de cozi și de aripioare. Spălăm foarte bine și tăiem în bucățele transversale, groase de 1,5 cm.
Spălăm bine borcanele cu bicarbonat de sodiu, opțional le putem și steriliza și le lăsăm să se usuce. Adăugăm în fiecare borcan boabe de piper și de ienibahar și jumătate linguriță sare după care așezăm compact și bucățile de pește. Adăugăm încă o jumătate linguriță de sare deasupra și 2 linguri de apă rece. Adăugăm și uleiul și acoperim borcanele cu capace sterilizare (în apă clocotită).
Le închidem ermetic și le punem într-o cratiță înaltă, la baza căreia am pus prosoape curate. Acoperim complet borcanele cu apă rece.
Punem pe foc și din momentul în care apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 6-6,5 ore, la foc minim. Completăm apa din cratiță pe măsură ce se evaporă.
Notă: s-ar putea ca în timpul fierberii să observați stropi de ulei pe suprafața apei. Nu vă speriați deoarece capacele se etanșează mai bine și astfel eliberează presiunea excesivă de sub ele. Dacă în borcane este mult lichid (dacă peștele este foarte suculent), atunci o mică parte din acest lichid va ieși odată cu presiunea însă apa din cratiță nu va pătrunde în borcane.
După sterilizare, scoatem borcanele din cratiță, le ștergem și verificăm capacele să nu fie bombate. Păstrăm conservele în frigider sau, în timpul iernii, pe balcon.
Savurați cu poftă! Poftă bună!