Pentru a menține diabetul sub control trebuie să faci exerciții regulat și trebuie să ai grijă la alimentație.
Alegerea alimentelor potrivite nu este o sarcină dificilă dacă știi care sunt cele recomandate și care sunt cele pe care ar trebui să le eviți.
În acest articol vorbim despre legumele benefice persoanelor cu diabet, și despre legumele care ar trebui evitate…
Să începem cu legumele recomandate persoanelor cu diabet
1. Broccoli
Plin de antioxidanți, acid folic și o gamă variată de vitamine și nutrienți, broccoli ajută la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge și furnizează energia de care ai nevoie. Datorită conținutului de fibre, menține senzația de sațietate pentru mai mult timp și astfel te ține departe de gustările nesănătoase.
2. Varza
Fibra solubilă din varză contribuie la reglarea zahărului din sânge, la reducerea carbohidraților și la gestionarea creșterilor bruște ale nivelului de glucoză din sânge după mese. Mai mult, antioxidanții din varză încetinesc progresia diabetului și deteriorarea celulară.
3. Varza kale
Este regina legumelor verzi, fiind plină de vitamina C, fibre, antioxidanți și o varitate de nutrienți. Luptă împotriva inflamațiilor, protejează inima și detoxifică organismul.
4. Morcovul
Morcovul este o legumă nutritivă cu un conținut scăzut de amidon. Betacarotenul din morcov te ajută să ții diabetul sub control, în timp ce care carbohidrații sănătoși și vitaminele protejează ochii și inima.
5. Conopida
Are un conținut extrem de scăzut de carbohidrați și este plină de nutrienți precum acid folic, potasiu și vitamine. Te ajută să stabilizezi nivelul glucozei din sânge.
6. Sparanghelul
Sprijină sistemul digestiv și scade tensiunea arterială, are un conținut scăzut de calorii și crește producția de insulină, ține glicemia sub control.
Să vedem acum și legumele pe care ar trebui să le eviți dacă ai diabet
1. Cartoful
Are un conținut ridicat de amidon, calorii și carbohidrați și cauzează o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Înlocuiește cartofii cu legume crucifere.
2. Porumbul
Persoanele cu diabet ar trebui să evite complet porumbul dulce deoarece conține carbohidrați care se transformă în glucoză și provoacă o creștere a zahărului din sânge.
3. Dovleacul plăcintar
Deși conține mai puțini carbohidrați decât cartofii, persoanele cu diabet trebuie să consume cu mare atenție dovleacul plăcintar, mai ales cei care numără caloriile consumate. Consumat cu moderație (o jumătate de cană cubulețe de dovleac) oferă antioxidanți și vitaminele A, C.
4. Păstârnacul
Păstârnacul nu este recomandat diabeticilor deoarece provoacă o creștere bruscă a zahărului din sânge; se poate înlocui cu cartoful dulce sau morcovul.
5. Dovleacul
Are un indice glicemic ridicat și crește nivelul zahărului din sânge.
6. Sucurile de legume
În ceea ce privește diabeticii, sucurile de legume sunt o alegere teribilă. Prin stoarcere se pierd fibrele solubile esențiale iar sucul obținut va crește nivelul de glucoză din sânge.
Diabetul este o afecțiune gravă care necesită schimbări în stilul de viață. Alimentația corectă și exercițiile fizice vor ajuta mult!