Pe lângă parfumul îmbietor și frumusețe, liliacul ( Syringa vulgaris ) are și extraordinare proprietăți medicinale. În scop terapeutic, se folosesc scoarța tulpinii, florile și frunzele liliacului, fiecare dintre ele având perioade diferite de recoltare precum și tehnici diferite de uscare.
Florile și frunzele au afecte tonice, revulsive și astringente, cu capacitatea de a alina diferite afecțiuni interne ( boli hepatice, reumatice, respiratorii, digestive și diabetul ).
În trecut, florile de liliac se înghițeau pentru a scăpa de malaria sau de paraziții intestinali.
Anumiți botaniști folosesc uleiul de liliac în tratarea afecțiunilor de piele precum arsurile solare, erupțiile cutanate, tăieturile și zgârieturile.
Această floare parfumată are numeroase beneficii despre care foarte puțină lume știe: infuzia din flori uscate de liliac se recomandă și pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, hepatice și este utilă și în caz de febră crescută.
Florile infuzate reprezintă un adevărat tonic cardiovascular, fluidizând traficul sanguin arterial și ajutând aorta să primească doza optimă de sânge. Liliacul este utilizat și de către femeile care vor să rămână însărcinate și de către cele infertile.
Florile de liliac se consumă fierte în vin, o cană în fiecare zi
Uleiul esențial de liliac ajută la ameliorarea bolilor de rinichi, la decongestia căilor nazale, la eliminarea stresului și durerii de la coloană, este folosit și pentru a elimina mirosurile neplăcute din încăpere, având și un efect relaxant.
Iată câteva remedii naturiste din flori și frunze de liliac
Pentru arsuri
Frunzele de liliac sunt un remediu minunat în cazul arsurilor de tot felul. Se fierb până apa capătă o culoare foarte închisă, apoi se lasă infuzia la răcit. Când este doar călduță, se aplică pe locul afectat, se fixează cu un pansament steril și se ține timp de 24 de ore. A nu se lăsa pansamentul să se usuce, deoarece va agrava rana. Trebuie umezit tot timpul, cu apa în care au fiert frunzele.
După cele 24 de ore, se scoate pansamentul, care va înlătura și primul strat de impurități și arsura, lăsând locul curat și sterilizat. Pielea va rămâne catifelată, elastică și fără urmă de arsură.
Pentru gută și artrită
-Tinctura din flori de liliac
Florile se pun într-o sticluță de jumătate de litru, se toarnă peste ele alcool de 40 de grade și se lasă la macerat timp de 21 de zile, la întuneric. După aceea, se filtrează, se storc bine florile și se pun 30 de picături în 50 ml de apă. Se bea de trei ori pe zi, înainte de mese, timp de trei luni.
-Unguent din flori de liliac
Se amestecă bine două linguri de flori tocate cu două linguri de unt sau de untură, se țin pe baie de aburi timp de o jumătate de oră, după care se lasă la răcit. Se păstrează nestrecurate, la frigider.
Seara, înainte de culcare, se încălzesc bine locurile bolnave și se fricționează cu unguent.
Pentru reumatism
Se ung zonele dureroase cu unguentul din flori de liliac, de câteva ori pe zi, masând ușor.
Pentru tratarea durerilor lombare, se opărește o lingură mare cu flori de liliac într-o cană cu apă. Se acoperă cana timp de o oră, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură, de patru ori pe zi.
În caz de dureri, și tinctura este bună – într-un pahar cu alcool, se pun flori și muguri uscați, în proporție de 1:10. Se lasă la macerat timp de o săptămână, la temperatura camerei, într-un loc întunecat.
Se administrează câte 20-30 de picături, de trei ori pe zi.
Pentru lovituri și răni
Se adaugă 0,5 litrii de alcool la o cană de flori uscate și se lasă la macerat timp de 14 zile. Se folosește sub formă de comprese, care se schimbă de trei ori pe zi.
Împotriva respirației urât mirositoare
Se călește gura cu infuzie de flori de liliac, după fiecare masă și seara înainte de culcare.
( o lingură de plantă la 300 de ml de apă clocotită )
Pentru a curăța eficient tenul
Se fac spălături pe față cu frunze fierte în lapte dulce în vederea curățării tenului de pete. În caz de ten înroșit sau cu pistrui, se strivesc florile și se înmoaie în apă caldă – vor calma și vor înviora tenul, conferindu-i suplețe.
Pentru a trata glaucomul
Compresele îmbibate în infuzie de flori de liliac tratează glaucomul, reglând tensiunea arterială. Glaucomul este, de fapt, o creștere a fluxului sanguin în globul ocular, care determină afectarea acestuia.
Pentru diabet
Pentru această afecțiune, se recomandă administrarea unui decoct din muguri de liliac.
Mugurii se usucă, se macină, după care se păstrează în borcane.
Peste două linguri de pulbere se toarnă 200 ml de apă fierbinte și se pune la fiert, pe foc mic, timp de 15 minute. se strecoară, apoi se aduce la volumul inițial, prin adăugarea a puțină apă fiartă.
Se administrează câte o lingură de trei ori pe zi.
Pentru stări de vomă, balonare și pentru stimularea producției de bilă
Se consumă o cană de infuzie, obținută dintr-o lingură de flori uscate și 250 de apă fierbinte, timp de o lună de zile.
Pentru creșterea poftei de mâncare
Se combină o linguriță cu flori uscate cu o linguriță cu sunătoare. Se lasă la infuzat, într-o cană cu apă, timp de zece minute și se administrează înainte de masă.