Consumate corect, mierea și nucile devin un aliat important în lupta împotriva durerilor de cap, anemiei și ulcerului gastric.
Împotriva anemiei, este nevoie de o jumătate de kilogram de miere, o jumătate de kilogram de nuci pisate și de zeama de la o jumătate de lămâie. Aceste 3 ingrediente se amestecă foarte bine iar compoziția se transferă într-un borcan care se închide ermetic. Pentru a trata anemia, se recomandă câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, într-o cură de minim 1 lună.
Împotriva tensiunii arteriale crescute, se recomandă câte 100 de grame de nuci în combinație cu 100 de grame de miere, în fiecare zi.
Pentru a trata durerile de cap, se recomandă câteva nuci în combinație cu un pic de miere. În caz de insomnie, seara se recomandă un amestec din 5-10 nuci pisate și 2-3 lingurițe de miere.
Împotriva ulcerului gastric, un amestec pe bază de miere și nuci poate face minuni. Se fierb în apă 20 de grame de nuci. Se filtrează și se pisează după care se amestecă cu 2 linguri de miere, într-un pahar cu lapte. Se recomandă câte 2-3 linguri din băutura rezultată, înainte de mesele principale.
Consumate zilnic, nucile oferă beneficii greu de egalat. Miezul de nucă este protectorul inimii, al sistemului nervos și al stomacului. Medicina naturistă recomandă o cură cu nuci în fiecare toamnă, ca adjuvant în tulburările de stomac și intestine: dispepsii, iritații, diaree, constipație și ulcere. Se poate mânca miez de nucă o lună întreagă cu o singură condiție: să nu se depășească 100 de grame pe zi.
Cu toate că nucile sunt sănătoase și sățioase, multe persoane se feresc de cantități prea mari pe motiv că îngrașă. Într-adevăr, miezul de nucă are o valoare calorică mai mare însă grăsimile din nuci sunt nesaturate ceea ce înseamnă că contribuie la scăderea colesterolului.
Miezul de nucă – substanțe benefice
- Apă 3-5%
- Grăsimi 52,0-77,5%
- Substanțe proteice 12-25% din grupa globulinelor
- Săruri minerale (nuca este fructul cei mai bogat în cupru și în zinc
- Provitamina A
- Vitamine din complexul B: B1, B2, biotina, colina)
- Vitaminele C, E, F, P
- Valoare energetică (în medie) 700kcal la 100g
Datorită conținutului de tocoferol (vitamina E), miezul de nucă contribuie la scăderea conținutului de colesterol din sânge și are o cantitate redusă de hidrați de carbon, fiind astfel permis și în regimul diabeticilor.
Fiind foarte bogată în proteine și în grăsimi, nuca întrece carnea ca valoare calorică și are o toxicitate de câteva ori mai mică decât carnea. Este unul dintre cele mai vitalizante alimente cunoscute și este o minune pentru organism în anotimpul rece.
Nuca este și cel mai bun doctor de inimă. Antioxidanții din miezul de nucă reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge și, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întărește vasele de sânge și previne deteriorarea acestora, mai ales în cazul vârstnicilor.
Întrucât miezul de nucă este bogată în vitamina E, persoanele care îl consumă prezintă risc minim de atac de cord. Potrivit unui studiu american recent, doar opt nuci pe zi țin inima sănătoasă, arterele flexibile și previn atacul vascular cerebral.
Recomandarea specialiștilor este consumul de nuci mai ales după o masă bogată în grăsimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului. Potrivit cercetătorilor, acidul alfa-linolelic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburări ale ritmului cardiac. Grăsimile protectoare din nuci înlătură efectele grăsimilor saturate din dietă iar studiile au mai arătat faptul că persoanele care mănâncă nuci de cel puțin două ori pe săptămână au un risc de două ori mai mic de a suferi o criză cardiacă subită față de cei care nu consumă nuci deloc.
Nu în ultimul rând, nucile reduc și riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%. Se pune că 5 porții de nuci verzi pe săptămână transformă inima într-o inimă de atlet.