Ingrediente necesare pentru aluat:
500 g făină
200 ml lapte
50 g zahăr
40 g unt
30 ml ulei
7 g drojdie uscată
2 gălbenușuri de ou
1 linguriță sare
Ingrediente necesare pentru umplutura de brânză:
2 albușuri
15 g amidon de porumb ( sau făină )
70 g zahăr
10 g zahăr vanilat
100 g stafide
400 g brânză de vaci
Deasupra:
1 gălbenuș de ou
1 lingură lapte
Mod de preparare:
Începem prin a amesteca laptele cald cu drojdia.
Lăsăm deoparte cam 7 minute, între timp amestecăm zahărul, sarea, uleiul, untul topit și gălbenușurile.
Amestecăm puțin drojdia în lapte, apoi turnăm peste gălbenușuri și amestecăm bine.
Cernem făina peste amestecul anterior, treptat și amestecând continuu, până la omogenizare, cu o spatula de silicon.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru, apoi îl frământăm până obținem un aluat nelipicios și moale.
Modelăm o bila, apoi punem bila într-un vas, o acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm deoparte, într-un loc cald, timp de o oră sau până își dublează volumul inițial.
Într-un vas, turnăm apă fierbinte și punem stafidele la înmuiat timp de 5 minute.
Separat, amestecăm zahărul vanilat, albușurile de ou, zahărul și brânza, cu blender-ul vertical, până obținem o textură moale și omogenă. Adăugăm și amidonul și amestecăm bine, după care punem și stafidele uscate pe un prosop de hârtie și mai amestecăm o dată.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru, îl frământăm puțin, după care îl împărțim în 8 bile egale.
Începem să întindem prima bilă ( restul le acoperim să nu se usuce! ) în formă dreptunghiulară, subțire, apoi tăiem în jumătate, pe lungime.
Așezăm cele două bucăți perpendicular, apoi punem o lingură de umplutură în mijloc și acoperim cu 2 capete de aluat.
Celelalte două capete le tăiem în fâșii, apoi le împletim peste pateuri.
Tapetăm o tavă de copt cu hârtie de copt și așezăm pateurile pe tavă, păstrând o distanță între ele.
Le acoperim cu un prosop curat de bucătărie și le lăsăm deoparte timp de 15 minute.
Între timp, batem gălbenușul de ou împreună cu laptele, apoi ungem pateurile și le băgăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 20 de minute.
Să le savurați cu drag! Poftă bună!