Rețetă rapidă, cu imagini, explicată pas cu pas – Gogoși glazurate, pufoase și aerate – Gogoși de casă fragede și fine
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 300 ml lapte cald
- 50 ml apă caldă
- 1 linguriță sare
- 3 linguri zahăr
- 2 ouă
- 650 g făină aproximativ
- 80 g unt moale
- 12 g drojdie proaspătă sau 6 g drojdie uscată
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 2 linguri cu vârf zahăr pudră
- 5-6 picături zeamă de lămâie
- 1 lingură apă la temperatura camerei
Alte ingrediente necesare:
- Ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Pentru aluat, turnăm laptele cald și apa caldă într-un bol mare. Adăugăm zahărul, sarea, drojdia sfărâmițată, ouăle și amestecăm până la omogenizare. Adăugăm jumătate din cantitatea de făină cernută și amestecăm cu lingura. Adăugăm jumătate din făina rămasă și untul moale și amestecăm cu lingura.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făina rămasă și frământăm aluatul timp de 5-6 minute. trebuie să obținem un aluat omogen, neted, nelipicios și moale. Modelăm sub formă de bilă și punem aluatul într-un bol mare, curat. Ungem aluatul cu un pic de ulei, acoperim bolul cu folie alimentară și punem la loc cald. Lăsăm aluatul la dospit timp de 90-120 minute.
După dospire, transferăm aluatul înapoi pe suprafața de lucru presărată cu făină. Frământăm un pic după care împărțim în 22 bucăți egale din care formăm 22 de biluțe.
Le acoperim cu folie alimentară și le lăsăm la dospit pentru încă 15-20 de minute. Ulterior, cu mâinile pudrate cu făină, facem câte un orificiu în mijlocul fiecărei biluțe.
Prăjim gogoșile în baie de ulei încins, pe foc mediu, până se rumenesc frumos pe ambele părți. Le scoatem din ulei și le punem pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie.
Pentru glazură, amestecăm bine zahărul cu apa și cu zeama de lămâie. Ungem gogoșile cu glazură sau le putem doar pudra cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!